Gislaveds kommun logotyp
Två barn, projektledare och platschef framför nybyggnationen av Sörgårdens förskola

Projektledare Claes-Oves Asp tillsammans med Noor Hindic 3 år och Esther Hedenquist 5 år samt Christer Skoglund, platschef Peab AB.

Lyckad taklagsfest på Sörgårdens förskola

Senast uppdaterad 05 april 2024

Ett drygt halvår efter byggstarten var det dags för taklagsfest på Sörgårdens förskola i Gislaved. Under en taklagsfest firar man resningen av takstolar och att takåsen är på plats.

Enligt gammal tradition tackar man snickarna genom att pynta det nybyggda taklaget med en krans eller flagga som hängs på husets gavel. Förskolebarnen, som även var med under byggets första spadtag, hade fått i uppdrag att tillverka kransen. I bitande kyla fick två barn följa med innanför byggstaketet och överlämna den fina kransen till Christer Skoglund (platschef hos byggentreprenören Peab AB). Han klättrade sedan hela vägen upp till taknocken för att fästa den på plats.

Kommunens första konceptförskola

Sörgårdens förskola byggs enligt ett färdigt koncept. Förskolebyggnaden blir på cirka 1 700 kvadratmeter med plats för åtta avdelningar i två plan. Den kommer innehålla ett tillagningskök, gemensamhetsytor och öppna personalytor. Utemiljön kommer också att göras om och utformas för att erbjuda barnen inbjudande och trygga ytor för både lärande, rörelseglädje och avkoppling utomhus.

Claes-Ove Asp, kommunens projektledare, berättar att man nu kommit halvvägs in projektet och att taklagsfesten är en viktig milstolpe.

– Det är ett väldigt kul projekt och det är spännande att se byggnaden att växa fram. Under maj månad kommer den färdiga färgsättningen av fasaden och efter semesterperioden kommer arbetet med den nya gården och utemiljön igång.

Med under taklagsfesten var även Anton Sjödell, (M), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, som uppmärksammade barnens vackra krans.

– Det är fantastiskt roligt att vi har kommit så här långt och jag hoppas att ni snart ska få flytta in i er nya förskola på ett bra vis. Vilket fantastiskt arbete ni gjort med kransen, tycker ni inte att vi ska få den på plats nu?

Överraskning till förskolebarnen

Taklagsfesten forsatte sedan med bulle och festis till alla barn inne på förskolans gård.

Förskolebarnen, som följer bygget på nära håll, fick även med sig en överraskning från byggentreprenören. En byggnadskran i leksaksformat så att alla barn kunde prova på att sätta på taket på en miniförskola av papp. Även Anton Sjödell fick sätta taket på plats med hjälp av den lilla byggkranen.

Relaterad information

Du kan läsa mer och följa projektet på sidan: Nybyggnation av Sörgårdens förskola i Gislaved

Läs mer om byggets första spadtag på sidan: Barnen startade bygget av kommunens första konceptförskola

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.