Gislaveds kommun logotyp

Så hjälps vi åt att spara vatten!

Senast uppdaterad 31 maj 2024

Varje droppe vatten räknas, särskilt under sommaren när vattennivåerna ofta sjunker. Små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad.

Tillgången till rent vatten är en förutsättning för mänskligheten och vi är många som delar på det. För att säkerställa tillgången till rent vatten även i framtiden behöver vi alla övergå till en mer hållbar vattenanvändning och uppskatta det värdefulla vattnet. I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn.

– Vatten är en av våra mest värdefulla resurser och det är avgörande att vi alla hjälps åt att använda det på ett ansvarsfullt sätt. Genom att göra små förändringar i vår vardag, som att duscha kortare eller använda en kanna när vi vattnar våra blommor, kan vi tillsammans göra stor skillnad, säger Tomas Kvick, va-chef.

Tips på hur du blir mer vattensmart

Nedan ger vi dig några tips på hur du kan bli vattensmart.

  • Duscha istället för att bada. Ett badkar rymmer upp mot 200 liter vatten, vilket är mer än den genomsnittliga vattenåtgången per person under ett dygn.
  • Samla vatten för att vattna med i trädgården istället för att använda dricksvatten.
  • Undvik att diska under rinnande vatten. En rinnande kran gör av med 120 liter vatten på tio minuter.
  • Ta för vana att ha en kanna med vatten i kylskåpet istället för att låta kranen rinna medan du väntar på att vattnet blir kallt. Om du låter kranen rinna i en minut gör du åt 12 liter vatten.
  • Undvik att tvätta bilen hemma eller på gatan. Genom att tvätta bilen på en biltvätt istället för hemma på uppfarten kan vi spara vatten och säkerställa att det smutsiga vattnet renas ordentligt innan det återgår till naturen.

Ta del av fler tips på hur du kan bli mer vattensmart.

Låga vattennivåer trots regn

Grundvattennivåerna kan vara låga trots regn eftersom regnvattnet ofta avdunstar eller tas upp av växter innan det hinner tränga ner till grundvattnet. Det krävs långvarig och jämn nederbörd för att fylla på grundvattnet effektivt.

–Trots att det regnar så kan det ändå uppstå perioder med låga vattennivåer, särskilt under sommaren, berättar Tomas.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Besök och telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.