
Invasiv fiskart i Rastadammarna - kommunen vidtar nu åtgärder för att skydda Nissan
Senast uppdaterad 03 april 2025
Akvariefisken Guldfisk, som finns i Rastadammarna i Gislaved, har nyligen blivit klassad som invasiv. I samråd med Länsstyrelsen jobbar vi nu aktivit för att hindra att fisken sprider sig vidare till Nissans vattensystem.
SLU Artdatabanken har nyligen klassat guldfisken som "hög risk" för invasivitet, vilket betyder att den kan orsaka allvarlig skada på den biologiska mångfalden och konkurrera ut inhemska arter.
– Att det funnits guldfiskar i dammarna har varit känt sedan tidigare, men eftersom arten då inte var klassad som invasiv har problemet inte uppfattats som allvarligt, säger Stina Kullingsjö, miljöingenjör. Det viktigaste nu är att vi förhindrar att fisken sprider sig vidare till Nissan som är ett av Jönköpings läns mest värdefulla vattendrag sett till biologisk mångfald.
Tillfällig fiskfälla fångar de stora fiskarna
I september 2024 upptäcktes att fiskarna tagit sig ut ur dammarna och var på väg mot Nissan.
– När vi såg att guldfiskar tagit sig över dämmet mot Nissan ringde vi direkt till fiskenheten på Länsstyrelsen i Jönköping som agerade snabbt. De har sedan dess hjälpt oss i arbetet med att hitta den mest effektiva och bästa metoden för att hindra spridningen, säger Stina Kullingsjö.
Som en tillfällig åtgärd har en fiskfälla installerats. Fällan fångar de stora fiskarna från att nå Nissan, men mindre fisk kan fortfarande smita igenom.
På längre sikt har Länsstyrelsen gett oss rådet att använda ett bekämpningsmedel som helt tar bort guldfisken, eftersom risken för att fisken sprider sig till Nissan är så pass stor. Innan vi kan göra det behöver vi en dispens från Kemikalieinspektionen. Vi har ännu inte fått det, så arbetet är fortfarande i planeringsfasen.
Guldfisk är ingen naturlig art i svenska vatten
Hur guldfiskarna hamnat i dammarna är inte helt klart, men flera teorier finns. Den mest troliga orsaken är att fisk har flytt från reningsverket. För cirka 10 år sedan använde kommunen guldfiskar i reningsbassängerna i avloppsreningsverket för att minska mängden fjädermygg och andra insekter. Detta har gjorts på flera håll i Sverige och man trodde inte att det skulle vara möjligt för fiskarna att ta sig ut genom alla pumpar.
Invasiva främmande arter
Invasiva främmande arter räknas som ett av de absolut största hoten mot biologisk mångfald. De kan också orsaka stora negativa effekter på jord- och skogsbruk samt människors och djurs hälsa.