
Ny utbildning till automationstekniker möter näringslivets behov
Senast uppdaterad 23 april 2025
I höst anordnas en vuxenutbildning för dig som vill ha ett spännande jobb direkt efter examen - ansök till automationstekniker nu!
Det råder stor efterfrågan på automationstekniker i både GGVV-regionen och länet. Nu möter kommunen behovet genom en ny yrkeshögskoleutbildning – Automationstekniker, 200 YH-poäng – som startar i höst i samarbete mellan Centrum för livslångt lärande (CLL) i Gislaved, Campus Falkenberg och näringslivet.
– I de företagsbesök jag genomför varje vecka återkommer vi alltid till kompetensförsörjning och kompetensutveckling. Allt oftare lyfter företagen behovet av kompetens inom automation, där ansvar för analys av organisationens behov, identifiering av automatiseringsområden samt utveckling och implementering av tekniska lösningar är centralt. Då företag och industrier allt mer automatiserar sina processer för att stärka sin konkurrenskraft har behovet av kvalificerad personal inom automation ökat, säger Anton Sjödell (M), kommunstyrelsens ordförande i Gislaveds kommun.
Jobb direkt efter examen
Automationstekniker är ett mångsidigt och ansvarsfullt yrke där arbetsuppgifterna varierar beroende på bransch. Eftersom företag och industrier allt mer automatiserar sina processer för att stärka sin konkurrenskraft har behovet av kvalificerad personal ökat. Det här gör automationstekniker till en eftertraktad resurs på arbetsmarknaden och det är lätt att få jobb.
– De som går den här utbildningen har jobb direkt efter examen och får ett utvecklande och framtidssäkrat arbete. Vi har varit delaktiga i framtagandet av utbildningens innehåll för att säkerställa att den matchar näringslivets behov. Det är positivt att kommunen inte bara lyssnar utan agerar för att lösa ett av industrins största utmaningar framåt, säger Anneli Albinsson, hr-chef på JMC Industriteknik i Anderstorp, som är engagerad i utbildningens ledningsgrupp.
Varierad utbildning under ett år
Som automationstekniker ansvarar du för analys av organisationens behov, identifierar områden för automatisering samt tar fram och implementerar tekniska lösningar.
Lärande i arbete på företag
Utbildningen är ettårig, ges på heltid, är kostnadsfri och studiemedelsberättigad. Den innehåller både teoretiska och praktiska moment inom bland annat elteknik, robotik, programmering och motorstyrning – samt två perioder med LIA (lärande i arbete) hos företag i kommunen.
Utbildningen startar i september 2025 och ges parallellt i Gislaved och Falkenberg. Totalt erbjuds 20 platser – 10 per ort – och ansökan är öppen fram till den 17 maj 2025.