Ta aldrig demokratin för given
Senast uppdaterad 28 oktober 2024
Att aldrig ta demokratin för given var utgångspunkten när demokratiexpert Erik Amnå besökte kommunens gymnasieungdomar och bland annat tipsade dem om hur vi tillsammans stärker demokratin.
Flera klasser på Gislaveds gymnasium har under hösten arbetat med workshops och samtal kring demokrati. För ett par veckor sedan samlades de för att lyssna på Erik Amnå, professor i statsvetenskap vid Örebro universitet. Huvudbudskapet var att vi behöver hålla samtalet om demokrati levande.
5,4 miljarder människor saknar demokrati
Erik Amnå har under en lång tid forskat på demokratins utveckling både i världen och i Sverige utifrån bland annat ungdomars perspektiv. Utgångspunkten i föreläsningen var att aldrig ta demokratin för given. Idag är 70 % av alla länder i världen mer eller mindre autokratier, icke-demokratiska samhällen. Det betyder att 5,4 miljarder människor lever utan oberoende media, forskning och föreningsliv.
– Demokratin är någonting vi inte kan ta för givet nu när världen ser ut så här. Alla kan göra någonting, säger Erik Amnå.
Så här stärker vi demokratin
Eleverna fick även med sig tips på och råd om hur vi kan stärka demokratin i kommunen:
- Tala väl om demokrati
- Utveckla demokratin i din förening/församling
- Starta en studiecirkel
- Kolla fakta innan du sprider vidare
- Slå larm om du ser att demokratin missbrukas!
Öppen föreläsning och panelsamtal
På kvällen var det en öppen föreläsning med Erik för allmänheten med efterföljande panelsamtal. Erik Amnå fortsatte prata om det rörliga politiska landskapet som vi lever i. Det är exempelvis lätt för nya partier att slå igenom och allt vanligare att väljarna röstar på olika partier vid olika tillfällen. Samtidigt kräver demokratin omsorg och påfyllnad, enligt Erik.
– Det är särskilt viktigt att unga personer får möjlighet att skolas in i demokratiskt deltagande, säger Erik.
Både digitala och fysiska möten om demokrati
Efter föreläsningen fick en panel diskutera vad demokratin betyder för dem. I panelen satt Agneta Karlsson, ordförande Demokratiberedningen, Mahad Olad, verksamhetsledare Framtidscentrum, Tommy Tolf, ungdomscoach samt Selma Samuelsson och Ilyas Abdirashid, gymnasieelever från kommunen. Panelen var eniga om att det finns både för- och nackdelar med samhällets digitalisering, men att det allt oftare även efterfrågas fysiska möten - möjlighet för att träffas och prata om viktiga saker rörande demokrati.
Hur kan vi få alla i samhället att känna inkludering?
Publiken fick ställa frågor till både föreläsaren och panelen. Hur digital övervakning och nya AI-verktyg förändrar förutsättningarna för demokratin, var ett par av samtalsämnena. En annan viktig fråga som diskuterades var hur vi kan få alla i samhället att känna sig inkluderade.
Selma Samuelsson, gymnasieelev, som var en av deltagarna i panelen säger att kvällen gav henne mycket nytt att tänka på;
– Jag tyckte det var en intressant kväll där både panelsamtalet och föreläsningen gav mig nya perspektiv, insikter och kunskaper om demokratin.
Inspirerande och tankeväckande
Evenemanget var ett samarbete mellan Gislaveds bibliotek, Demokratiberedningen och Gislaveds gymnasium. Utvecklingsledare Heli Villanen som arbetar med demokratifrågor var med både på dagen och kvällen. Hon berättar att många tyckte programmet var inspirerande och tankeväckande och att det är viktigt att samtalen om demokratin fortsätter i olika former.
– Det här är väldigt viktiga frågor som vi ständigt behöver. Det blev intressanta och engagerande samtal både bland eleverna, i panelen och med publiken, säger Heli.