Gislaveds kommun logotyp

Jubileumsmeny i kommunens kök – en smakresa tillbaka till 70-talet

Senast uppdaterad 20 maj 2024

För att uppmärksamma kommunens 50-årsjubileum serveras en 70-talsinspirerad meny till alla våra matgäster under vecka 21. Några av rätterna som blev populära för 50 år sedan, äter vi än idag och vissa har blivit våra vardagsfavoriter.

Varje dag lagas cirka 6500 offentliga måltider från något av våra drygt 60 kök runt om i kommunen. Matgästerna är i varierande åldrar. Från yngsta matgästen i förskolan till våra äldsta matgäster som beställer mat genom matdistribution eller bor på något av våra vård- och omsorgsboenden. När kommunens måltidsavdelning fick höra att kommunen firar 50 år kom idén om en 70-tals inspirerad meny. Anderas Palmquist, enhetschef inom skola och förskola, berättar om framtagandet av menyn.

– När vi planerade 70-talsmenyn funderade vi på vilka influenser som kom till Sverige under den här tiden. Vi samlade olika råvaror och funderade på vilka maträtter som var populära hemma vid köksborden. Exempelvis introducerades fisk i skolmaten på 1970-talet. Till en början var det billigare sorter som exempelvis strömming och sedan serverades fler sorter över tid.

Jubileumsmeny

Måndag

Ugnsstekt falukorv med potatismos
Efterrätt:* Fruktcocktail med vispad grädde

Tisdag

Örtöverbakad sej med kokt potatis och citronsås
Efterrätt: Jordgubbskompott/kräm med mjölk

Onsdag

Chili con carne med ris
Efterrätt: Morotskaka

Torsdag

Ängamat
Efterrätt: Ananaspaj med vispad grädde

Fredag

Flygande Jacob med ris
Efterrätt: Päronhalvor med After Eight och vispad grädde

*Efterrätt erbjuds i vård- och omsorgsboenden och matdistribution, inte i skolan.

Frukt i maträtter och till efterrätt

Matlagningen under 70-talet var minst sagt spännande och i Sverige blandade vi friskt med olika smaker. Matlagningen skulle gå snabbt och enkelt. Eftersom fler kvinnor tog plats i yrkeslivet ägnades mindre tid åt matlagning i hemmen. Hel- och halvfabrikat var vanligt och till efterrätt serverades ofta krämer och kompotter med mjölk. Frukten var populär i efterrätter men användes även i matlagning. Det var också nu som pizzeriorna etablerade sig runt om i Sverige och där serverades Hawaii-pizzan med ananas.

Matgäster som beställer mat genom matdistribution eller äter på ett vård- och omsorgsboenden erbjuds alltid efterrätt till lunchen och även den är 70-talsinspirerad under hela veckan.

– Många av desserterna på 70-talet innehöll konserverad frukt. Vem minns inte den klassiska efterrätten konserverad päronhalva med After Eight och vispad grädde, säger Andreas Palmqvist. Den serverar vi på fredag efter Flygande Jacob med ris.

En rätt som många av oss förknippar med 70-talet är just Flygande Jacob som består av kyckling, bacon, grädde, chilisås, skivad banan och jordnötter. Namnet ”Flygande Jacob” kommer från dess upphovsman, Ove Jacobsson som var verksam inom flygindustrin och första receptet kom ut i mattidningen Allt om Mat år 1976.

– Denna rätt finns fortfarande på många lunchmenyer runt om i Sverige och det ska bli spännande att höra vad skoleleverna säger om varm banan i maten. Vi kan såklart inte servera jordnötter på grund av allergier men vi gör rätten så lik originalet vi kan, berättar Andreas.

Ugnstekt falukorv blev en vardagsfavorit

”Blommig falukorv” är en sång skriven och inspelad av Hans Alfredsson, från 1965. Sången gjorde att populariteten för falukorven ökade i Sverige och blev så småningom en del av vår vardagsmat.

– Vissa kanske minns när falukorv såldes i blommiga förpackningar eftersom charkuterier använda detta i sin marknadsföring, säger Andreas. Ett sätt att tillaga falukorven, som gjorde den till en vardagsfavorit, är att ugnsbaka den tillsammans med tomat, äpple och lök. Den serverades ofta med potatismos.

Gick du på café under 70-talet så var den moderna morotskakan med glasyr ett populärt val. Morotskakan blev egentligen folkkär redan under andra världskrigets sockerransonering då rotfruktens naturligt söta smak kunde ersätta sockret. Då var kakan mer lik scones och inte som den moderna morotskaka vi äter idag. Morotskakan är fortfarande ett av våra vanligaste bakverk.

Ett delat kalas är dubbelt så kul!

Ett av målen för kommunens jubileumsfirande är att inkludera så många som möjligt i de planerade aktiviteterna under året. Det gäller både kommunens egna verksamheter och föreningar eller andra organisationer. På vår jubileumswebb finns all information om 50-årsjubileet och alla aktiviteter finns samlade i vår evenemangskalender. Kalendern uppdateras löpande. Håll utkik och välkommen att delta!

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.