Gislaveds kommun logotyp

Sara Almborg tillsammans med pappa Inge framför Stensholm.

Sara och Jesper bor i kommunens vackraste byggnad

Senast uppdaterad 29 november 2024

Villa Stensholm på Storgatan 40 i Reftele är kommunens vackraste byggnad – i alla fall när man frågar kommuninvånarna. Det 101 år gamla huset som idag fungerar som bostad för familjen Almborg, bär på en unik och fin historia.

Det drygt 100 år gamla huset i Reftele som för en äldre generation kanske känns igen som Helena Nylanders konditori och hembageri, är idag familjen Almborgs bostad. Här bor mamma Sara, pappa Jesper och barnen Livia 13, Leo 11, Hugo 10 och tvillingarna Alfons och Loke 1 år. Under hösten röstades familjens hus fram till kommunens vackraste byggnad.

Hur känns det att just ert hus fick flest röster i tävlingen "Kommunens vackraste byggnader"?

– Det är såklart jätteroligt. Vi är både glada och stolta och håller ju med om att huset är fint, men jag tror också att många kan ha röstat på det för att det har en historisk koppling. Ingrid som bodde här tidigare var originell och någon man kände till i Reftele. Dels för att hon och hennes mamma drev ett café här på nedervåningen men också för sin konstnärlighet. Hon höll bland annat i porslinskurser, berättar Sara.

En hand som håller i ett svartvitt foto av ett hus.

En historia som började 1923

Vi vrider tillbaka tiden till Reftele år 1923. Då stod huset som ritats och byggts av byggmästare Nylander, klart för inflytt. Tillsammans med sin fru Helena och dottern Ingrid, flyttade herr Nylander själv in i villa Stensholm. Ingrid som växte upp som enda barnet i familjen, kom att bo nästan hela sitt liv i huset. Hon gifte sig i unga år, men efter att hennes man tragiskt gått bort kort efter bröllopet, flyttade hon tillbaka till familjehemmet där hon bodde resten av sitt liv.

Café fram till 70-talet

Fram tills på 70-talet drev Ingrid och hennes mamma Helena café på husets nedervåning, vilket man fortfarande kan se spår av. Den gamla cafédörren sitter kvar på sin plats till höger innanför entrén och spår av fikagäster kan ses på de gamla möblerna.

– Vi har kvar ett vitt möblemang där man kan se märken och skav från polisernas uniformsknappar. Det är lite roligt för Jespers morfar jobbade som polis under den här tiden och var ofta i tinget på andra sidan gatan. Efteråt var det inte ovanligt att poliserna gick hit och fikade, berättar Sara.

En bit av en dörr med texten "Café". 

Den gamla cafédörren sitter kvar på sin ursprungliga plats på nedervåningen, fast idag leder den in till Sara och Jespers sovrum.

"Att sälja Stensholm var inget alternativ"

Saras pappa, elektrikern Inge Almborg, lärde känna Ingrid när hon behövde hjälp med praktiska saker i huset. Det som började som ett vänskapligt utbyte växte med åren till en nära relation.

– Jag och Ingrid var goda vänner, och senare blev hon som en del av vår familj. Vi firade jul tillsammans, och jag och min fru hjälpte henne med allt från vårdbesök till att byta glödlampor i huset. Hon hade inga syskon eller egna barn, så när hon gick bort 2013 ärvde jag huset, berättar Inge.

Men Inge och hans fru hade redan ett hus, och att sälja Stensholm var inget alternativ. Alla i familjen var sugna på att renovera huset, men frågan var vem som skulle bo där.

– Vi pratade först om att Sara och Jesper skulle ta över vårt hus och så kunde vi flytta till Stensholm, men vi landade i att vi skulle bo kvar, berättar Inge.

– Vi hade precis fått vårt andra barn och började växa ur vårt dåvarande hus så det kändes ganska naturligt för oss att ta över Stensholm. Ingrid var bestämd med hur saker och ting skulle vara så jag tror det kändes tryggt för henne att veta att vi skulle ta hand om huset och alla hennes saker som fanns kvar här, säger Sara.

En kvinna och en man står lutade mot en diskbänk och tittar på ett foto. 

Sara och Inge i köket som en gång i tiden var cafékök.

Ville bevara husets ursprungliga charm

När Sara och Jesper tog över huset 2013 var det nästan orört sedan 1970-talet. Stora delar av interiören var slitna, och värmesystemet bestod enbart av elvärme, utan isolering på övervåningen. Huset behövde omfattande renovering, men för familjen var det viktigt att arbeta varsamt för att bevara husets ursprungliga charm och detaljer. Alla Ingrids möbler och saker fanns kvar i huset. Och allt hade sin egen plats.

– Ingrid hade en historia om nästan varenda grej i huset, hur hon hade fått tag på den eller varför hon hade köpt den. Hon var väldigt fäst vid sakerna och tyckte liksom att de hörde till huset. Adventsljusstakarna har hon till exempel märkt med "blå rummet" och "röda rummet". Det är där ljusstakarna ska stå, ingen annanstans. Jag minns tyvärr inte alla historier idag, men jag kommer ihåg att hon var bestämd, berättar Sara.

Har det varit svårt att renovera huset när ni vet att Ingrid hade bestämda åsikter om hur det skulle se ut?

– Egentligen inte, hon hade väldigt bra smak och sinne för det estetiska, så mycket har vi velat bevara och ta tillvara på. Exempelvis har vi behållit det målade kaklet i badrummet, dörren till gamla cafét och flyttat vedugnen från uthuset in till köket. Pappa har hjälpt oss mycket med renoveringen och sett till att allt gjorts noggrant för att passa huset, berättar Sara.

Ett uppslaget fotoalbum med bilder.

Renoveringen finns dokumenterad i ett fotoalbum med före- och efterbilder.

Ett familjeprojekt från början till slut

Att totalrenovera ett hus tar tid och är inte alltid det lättaste med småbarn, berättar Sara. Lyckligtvis har Jesper, som driver Bygg- och Marktjänst i Reftele och är delägare i Bloméns Bygg i Anderstorp, haft stor nytta av sina kunskaper och erfarenheter under projektet.

– Våra barn fick sitta i babysitters och titta på medan vi jobbade, det är så de är uppväxta. All ledig tid gick till huset. Vi jobbade på dagarna och spenderade kvällarna här med renoveringen. Ville någon träffa oss fick de helt enkelt komma hit och hjälpa till.

För att hålla ordning hade de en gästbok där besökare fick skriva hälsningar och där en lång att-göra-lista också fanns med. När familjen flyttade in 2016 hade de tre barn och kunde äntligen känna att det mesta av renoveringen var klart.

– Nu har vi två barn till, och det är väldigt skönt att slippa renovera medan de är små. Men det känns verkligen roligt att ha fått renovera ett hus från början till slut.

Idag är huset så gott som färdigrenoverat. Tack vare Saras pappa, svärfar och andra händiga släktingar blev Stensholm deras familjehus, där Ingrids känsla lever kvar.

Det som står näst på önskelistan är att byta ut muren framför huset mot ett smidesstaket.

– Sen är det väl snart dags börja om igen, skrattar Sara.

Om tävlingen "Kommunens vackraste byggnader"

I samband med Gislaveds kommuns 50-årsjubiléum ville kommunen uppmärksamma särskilt vackra eller betydelsefulla byggnader på våra olika orter. Under sommaren hade du möjlighet att nominera den byggnad som du tycker är extra vacker eller betydelsefull i kommunen. Därefter var det dags att rösta bland byggnaderna. Efter att rösterna räknats stod det klart att Villa Stensholm på Storgatan 40 i Reftele fått flest röster, med cirka 16 procent av rösterna.

Ta del av alla nominerade byggnader på Jubileumswebben.

Kommunens vackraste byggnader – topp 6

  1. Storgatan 40, Reftele
  2. Burseryds mejeri
    En förhållandevis väl bevarad tegelbyggnad från omkring 1900. Har behållit sin karaktär trots om- och tillbyggnader under åren.
  3. Tingshuset i Reftele
    Uppfört 1903 och är skyddat som byggnadsminne. Ett fint exempel på sekelskiftets arkitektur med rött tegel, hörn och omfattningar i gult.
  4. Bostadshus, Bäckgatan 5, Gislaved
    Uppfört 1942 i den då populära ”funkisstilen” som dock var relativt ovanlig i Gislaved. Byggdes som tjänstemannabostad för Gummifabriken.
  5. Johan Orreskolan, Gislaved
    Byggd i två etapper, 1908 och 1937, i ädla material och tidstypiska detaljer som stora fönster med bågar över bågar och detaljerad takfot.
  6. Anderstorps kyrka
    Kyrkans föregångare byggdes 1754, men revs 1856 när den nuvarande kyrkan uppfördes.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefontider

Måndag

08.00-14.45

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09:00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Besök receptionen

Måndag 8.00-14.45

Tisdag-Fredag 9.00-16.00

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.

Dag innan röd dag är telefonen och receptionen öppet 08.00-12.00.