Gislaveds kommun logotyp
Ett trettiotalungdomar som spelar olika instrument på en scen.

Lyckat musiksamarbete mellan GGVV-kommunerna

Senast uppdaterad 10 november 2023

Samarbetet mellan musik- och kulturskolorna i Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo resulterade i en helg där unga musiker samlades för att bilda en ungdomssymfoniorkester.

För några veckor sedan var det premiär för ett samarbetsprojekt mellan musik- och kulturskolorna i Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo. Under två dagar träffades unga musiker från kommunerna för att spela tillsammans i en ungdomssymfoniorkester.

Under hösten har lärarna från de olika skolorna samarbetat kring projektet och tagit fram musikstycken som eleverna har fått öva på var för sig. Helgen den 14 till 15 oktober var det äntligen dags att spela tillsammans som en orkester. Lore Vancauwenberghe, violinlärare på musikskolan som varit involverad i projektet, berättar att det blev en lyckad helg i Gislaved där resultatet av repetitionerna visades upp under en konsert i Konsertsalen på söndagskvällen.

– Vi har haft ett fantastiskt samarbete skolorna emellan och är så nöjda med hur helgen blev. Det är en fantastisk upplevelse att få se unga människors glädje över att spela och lära. "Kortare pauser och mer musik", var önskemålet från ungdomarna, säger Lore.

En möjlighet att prova på att spela i symfoniorkester

Syftet med projektet är att ungdomar i GGVV-regionen ska få träffa andra unga musiker och också främja musikalisk utveckling. I Gislaved har vi en lång orkestertradition och på musikskolan finns olika orkestrar för olika åldersgrupper. Men det som är unikt, nationellt sett, är att Gislaved också har en symfoniorkester. För en så liten kommun är det ovanligt.

– Symfoniorkestrar är ett kulturarv som är värt att bevara och det är viktigt att se till att rekryteringen av nya unga musiker alltid är aktuell. Vi bestämde oss för att starta ett samarbete som skulle ge unga människor möjlighet att både smaka på högkvalitativ musik, symfoniorkesterspel och den gemenskap och glädje som musik kan ge oss när vi spelar tillsammans, förklarar Lore.

Denna gång träffades ungdomssymfoniorkestern i Gislaved, men förhoppningen är att det ska bli ett återkommande samarbetsprojekt och att spelhelgerna ska alternera mellan de fyra GGVV-kommunerna framöver.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Besök och telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.