Gislaveds kommun logotyp

Den här nyheten är äldre än ett år.

Ett målat plakat med texten "Anpassad grundskola" i olika färger.

Alla är olika och olika är bra

Senast uppdaterad 08 juni 2023

Det bjöds på parad, utställning, sång och dans när särskolan firade namnbytet till anpassad grundskola.

Onsdagen den 31 maj firades särskolans namnbyte till anpassad grundskola. Firandet inleddes med en parad uppför gågatan i Gislaved, följt av en utställning i kommunhusets ljushall där elevernas konstverk på temat "Alla är olika och olika är bra" ställdes ut. Efter att alla elever fått titta på varandras verk, klipptes invigningsbandet och namnbytet blev officiellt. Det bjöds på sång och dans av elever och lärare innan firandet avslutades med glass.

Förutom elever och lärare från särskolan, fanns även elevernas anhöriga, åskådare från kommunhuset och representanter från utbildningsförvaltningen på plats, däribland rektor för särskoleverksamheten, Jenny Burängen.

– Jag tror redan jag har gråtit tre gånger idag. Det är så fint att se alla elever samlade och deras glädje, sa Jenny.

Bildspel från firandet

Initiativ av tidigare särskoleelever

Det var den 21 juni 2022 som riksdagen godkände förslaget om namnbyte på särskolan till anpassad skola. Drivkrafterna bakom förslaget är bland annat två före detta särskoleelever som tyckte att namnet särskola borde bytas ut för att stoppa utanförskap och mobbing.

Den 2 juli blir namnbytet officiellt för särskoleverksamhet över hela Sverige. Det innebär att grundsärskolan byter namn till anpassad grundskola och gymnasiesärskolan byter namn till anpassad gymnasieskola.

– För vissa har namnbytet ingen större betydelse medan det för andra betyder jättemycket. Särskola kan för många ha en negativ klang, medan namnet anpassad skola faktiskt speglar vår verksamhet och det vi gör. Vi bedriver skola, men den är anpassad efter våra elever, säger Jenny.

Jenny Burängen klädd i en vitt blus i kommunhusets ljushall,

Rektor för verksamheten anpassad grundskola, Jenny Burängen.

Anpassad skola i kommunen

I Gislaveds kommun består den anpassade grundskoleverksamheten av två enheter; årskurs 1-6 på Gullviveskolan och årskurs 7-9 på Lundåkerskolan. Det finns även elever som är inskrivna i särskolan, men som går kvar på sin hemskola. Sammanlagt består enheten av cirka 70 elever som är inskrivna i den anpassade grundskolan i kommunen. På Gislaveds gymnasium finns också programmet Anpassad gymnasieskola.

– För att bli inskriven i den anpassade grundskolan krävs att man diagnostiserats med diagnosen intellektuell funktionsnedsättning. Därefter görs en bedömning för varje enskild elev för vilken som är den bästa lösningen. För vissa är det att gå kvar i sin gamla klass, och för vissa passar det bättre att börja i en klass på någon av våra enheter med andra elever som också har anpassad undervisning, berättar Jenny.

"Alla ska få ett socialt utbyte och trivas"

Som elev i den anpassade grundskolan finns det två olika kursplaner att följa. Den ena är uppbyggd på samma sätt som vanliga kursplanen där man läser ämnen som svenska och matte, men undervisningen sker på ett lite annorlunda sätt och på en annan nivå. Den andra kursplanen utgår istället från ämnesområden där man exempelvis arbetar med självständighet, motorik och verklighetsuppfattning.

Klasserna kan se väldigt olika ut, med allt från en elev till tolv elever.

– Vi bygger inte klasserna i årskurser på samma sätt som i vanliga skolan utan det kan vara en klass där det skiljer två till tre år mellan äldsta och yngsta. Vi tittar på kunskapsnivå och intellektuell nivå men också social hållbarhet. Målet är att alla elever ska få ett socialt utbyte och trivas med sina klasskompisar, säger Jenny.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.