Gislaveds kommun logotyp
En svart hund står intill en kvinnas ben. 

Shapendoesen Lilly intill matte Linas ben.

En fyrbent praktikant på Klockargårdsskolan

Senast uppdaterad 12 februari 2024

Sedan några månader tillbaka har Klockargårdsskolans fritids haft två praktikanter på plats på torsdagseftermiddagarna – hunden Lilly och hennes matte Lina Falk. Tillsammans utbildar de sig för att bli ett besökshundteam som kan fungera som ett socialt stöd för exempelvis elever i skolan.

För första gången har en skola i kommunen tagit emot en hund med hundförare som praktikanter. När Lina Falk ställde frågan om hon och hunden Lilly kunde ha sin praktik på Klockargårdsskolan, var det ingen tvekan från rektor Eva-Lena Wass.

– Det var självklart för mig att tacka ja när Lina ställde frågan. Jag är själv uppvuxen med djur och vet vilken positiv inverkan de har på oss. Det finns många barn som har det jobbigt i skolan och jag tror verkligen att ett besökshundsteam skulle kunna göra skillnad för i alla fall några av dem. När Lina och Lilly är färdigutbildade är jag inte alls främmande för att jobba med dem, säger Eva-Lena.

Om utbildningen

Efter slutförd utbildning kommer Lilly kunna ta uppdrag som social tjänstehund, eller besökshund som det också kallas. En social tjänstehund kan jobba tillsammans med sin ägare/hundförare inom vård, skola och omsorg. För Lina som arbetar inom utbildningsförvaltningen i kommunen har det länge varit en dröm att kunna jobba med sin hund i skolan. Men för det krävs utbildning.

– Jag har velat gå utbildningen länge, så när jag fyllde 40 gav jag det till mig själv i present, berättar Lina.

Utbildningen till social tjänstehund är grunden för att kunna ta sig an uppdrag. Därefter finns det påbyggnadskurser att läsa till, exempelvis skolhundsutbildning eller terapihundsutbildning. Alla hundar genomgår också lämplighetstest för att arbeta antingen med bara vuxna eller vuxna och barn. Utan godkänt lämplighetstest får hunden inte påbörja utbildningen.

Ett uppskattat inslag på fritids

Under praktiktimmarna befinner sig Lina och Lilly i ett avskilt rum dit ett par elever åt gången får komma. Eftersom de inte är färdiga som besökshundteam än fungerar dessa tillfällen som träning inför slutprovet som ska göras innan de får sin certifiering.

Nora och Jonna är två av eleverna på fritids som gärna ställer upp och tränar med Lilly. Torsdagseftermiddagarna betyder att de får lämna resten av fritidsgruppen för en stund och gå igenom dagens aktivitetsschema som sitter på väggen. Aktiviteterna kan bland annat bestå av högläsning, kasta tärning och snurra på lyckohjulet.

– Ibland läser jag för min hund hemma men det går inte så bra som med Lilly. Han brukar störa och försöka slicka på mig, säger Jonna.

– Vi hade velat att Lilly var här varje dag, hon är så mysig, säger Nora.

Nora och Jonna hjälper Lilly och Lina att träna på att bli ett besökshundsteam.

Hunden är som en kollega

För vissa kan det kanske låta konstigt och rörigt att ha en hund i skolan. Men faktum är att det är otroligt uppstrukturerat, berättar Lina.

– Många har bilden av att det är en hund som springer runt lös i skolan. Men så är det ju inte. Det är otroligt uppstrukturerat med allt från hygienavtal, överenskommelser, riskanalyser, medgivandeblanketter och så vidare. Lilly är min kollega och precis som att arbetsmiljön ska vara bra för mig och för eleverna i skolan så ska den vara det för Lilly, säger Lina.

En kvinna står upp och tittar ner mot en svart hund.

Vad är fördelarna med en besökshund?

Forskning visar att djur gör oss lugnare och även att oxytocinhalten (kroppens eget superhormon) ökar när vi är tillsammans med djur. Det gör att stressen minskar och koncentrationen ökar. En hund dömer ingen utan kan ge villkorslöst stöd och vänskap.

En besökshund finns till för att skapa motivation, glädje och samhörighet. Den kan motivera till deltagande och samtal.

– En hund är ingen mirakelmedicin men den kan kanske motivera någon till att ta sig till skolan eller läsa en extra sida i boken. En hund ifrågasätter inte hur du ser ut, hur du luktar eller vem du är. Det skapar trygghet och självförtroende hos eleven. Därför är det enklare för många att till exempel läsa högt för en hund istället för en pedagog, förklarar Lina.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Besök och telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.