Gislaveds kommun logotyp
En vit bil som står framför kommunhuset. 

Årlig utbildning för tryggare skolskjuts

Senast uppdaterad 04 november 2024

Den årliga utbildningskvällen ger kommunens skolskjutsförare verktyg för en säker och trygg skolskjuts.

Varje dag kör ett femtiotal chaufförer upp mot 1100 skolskjutsberättigade elever till och från skolan. Sammanlagt blir det en sträcka på 22 000 km per vecka, vilket motsvarar ett halvt varv runt jordklotet.

– Det låter som en orimligt hög siffra men den stämmer faktiskt. Vi är en kommun med ganska stora avstånd och med många bosatta en bit utanför våra orter. Varje skoldag åker cirka 1100 grundskoleelever och cirka 600 gymnasieelever upphandlad skolskjuts och/eller buss med länstrafiken, berättar Jonny Sveningsson, utvecklingsledare och skolskjutsansvarig i kommunen.

Två män står vid ett podie. 

Jonny Sveningsson och Dan Carlsson.

Obligatorisk skolskjutsträff varje år

Varje år samlas alla som jobbar med skolskjuts i kommunen för en gemensam utbildningskväll. Syftet är att ge förarna kunskap och verktyg för att kunna hantera olika situationer som kan uppstå under skoltransporterna och för att de ska känna sig trygga i sin roll. Som skolskjutsförare möter man barn och unga varje dag och är ofta den första vuxna de träffar på morgonen samt den sista på vägen hem. Därför har de en viktig roll i att bidra till trygghet och säkerhet i elevernas vardag. Jonny Sveningsson betonar vikten av den årliga träffen:

– Det är en möjlighet för oss att stärka samarbetet mellan kommunen, skolskjutsbolagen och förarna. Vi vill att förarna ska känna att de har stöd och vet hur de ska agera i svåra situationer. De får även en chans att ställa frågor och diskutera de utmaningar de möter i vardagen, säger han.

Ett femtiotal personer i en stor sal vända mot en skärm.

Olika teman där exempelvis polis och tjänstepersoner från kommunen bjuds in

Temat för årets utbildningskväll var "Barn och unga i organiserad brottslighet", där kommunpolis Sandra Uddeström fanns på plats för att ge råd och svara på frågor. Föregående år fokuserade på hot och våld, och tidigare utbildningsträffar har exempelvis även berört frågor om konflikthantering och bemötande av elever med olika behov.

Utbildningskvällen är obligatorisk för alla som kör skolskjuts i kommunen och även administrativ personal deltar för att få en helhetsbild av arbetet. Totalt deltar runt 50 personer från Västbo Taxi och andra transportföretag som kommunen har avtal med. Att samlas för en gemensam utbildnings- och informationskväll är mycket viktigt och uppskattat, menar Dan Carlsson, VD Västbo taxi.

– Det stärker samarbetet och skapar en gemensam förståelse för de utmaningar vi har. Genom att dela kunskap och de erfarenheter vi har, och detta tillsammans med polisen, kan vi ytterligare höja säkerheten och tryggheten för våra passagerare, samt förbättra det dagliga arbetet i vår bransch. Dessa möten ger oss kraft att utvecklas och leverera ännu bättre service framåt, säger Dan.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefontider

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Besök receptionen

Måndag 8.00-16.00

Tisdag-Fredag 9.00-16.00

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.

Dag innan röd dag är telefonen och receptionen öppet 08.00-12.00.