Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan

Att gifta sig

Om ni har planer på att gifta er så går det bra att göra det även i kommunens regi. Alla som tillhör annan trosriktning, inte har någon religiös tillhörighet eller som av andra skäl inte vill gifta sig i kyrkan, kan med fördel välja den borgerliga vigselformen.

Formerna för en borgerlig ceremoni är mycket fria. Man väljer mellan ett antal lokaler och uppställningar i kommunhuset, Gislaved eller på annan plats. Välj pompa och ståt eller ceremoni i hemlighet med bara några vittnen.

Att tänka på

För att ge den bästa grund till ett lyckat arrangemang är det bra om du tar kontakt med vigselförrättaren i ett tidigt skede av planeringen för den kommande vigselceremonin.

Vigselförrättare

Det är länsstyrelsen som utser borgerlig vigselförättare. I Gislaveds kommun har länsstyrelsen utsett nedan personer till vigselförättare:

  • Niclas Palmgren
  • Carina Johansson
  • Anton Sjödell

Tjänsten är helt kostnadsfri så länge den utförs inom kommunens gränser, en i paret är folkbokförd i kommunen och vigseln sker i av kommunen upplåtna lokaler. För övriga kostar det 500kr.

Du kan läsa mer om vilka som är vigselförättare på Länstyrelsen i Jönköpings webbplats.

Vittnen

Under en borgerlig vigsel behövs minst två vittnen. Dessa måste ha fyllt 18 år och kan vara exempelvis vänner, familj eller släkt. Kommunen kan tillhandahålla vittnen om vigseln genomförs i kommunhuset under kontorstid måndag till fredag.

Glöm inte hindersprövning

Hindersprövning måste göras innan giftermål. Exempel på hinder för giftermål skulle kunna vara att en av parterna eller bägge är minderåriga, eller att de är släkt, eller ett tidigare giftemål där skilsmässan, rättsligt, inte gått genom ännu. Parterna ansöker gemensamt om hindersprövning hos skattemyndigheten.

Prövningen är kostnadsfri

Att ansöka om hindersprövning är helt kostnadsfritt och görs genom att kontakta Skatteverket. Det finns idag företag som tar betalt för att hjälpa till med ansökan. Använd er inte av dem, en hindersprövning kostar ingenting hos Skatteverket.

De par som önskar ingå äktenskap ansöker gemensamt om hindersprövning (blankett RSV 7880) hos:

Skatteverkets inläsningscentral
FE 2002
205 76 Malmö

Du kan även kontakta Skatteverkets servicekontor där du är mantalskriven. För Gislaveds kommun, gäller servicekontoret på Köpmangatan 8 i Gislaved. Det håller öppet måndag till fredag 10.00-16.00.

När du har behov av att styrka din identitet (om du exempelvis är utländsk medborgare) kan de på Skatteverkets servicekontor hjälpa dig med denna tjänst. Normalt handlar det om att du som inte är mantalskriven i Sverige måste styrka din identitet med pass eller annan giltig ID-handling. I vissa fall måste du även lämna "Personbevis" för att styrka ditt civilstånd (att du alltså inte är gift eller har ett partnerskapsförhållande i annat land).

Prövningen är kostnadsfri

En hinderprövning kostar ingenting. Det finns idag företag som erbjuder hinderprövning för en kostnad, använd er inte av dem. Ta istället direkt kontakt med Skatteverket.

Efternamn

Anmälan om efternamn (blankett RSV 7502) kan lämnas in samtidigt med ansökan om hindersprövning enligt ovan eller senare till vigselförrättare. Dock senast i samband med vigselceremonin.

Intyg

Om hinder mot vigsel saknas och allt är grönt, utfärdas dels ett intyg för vigsel och ett intyg för hindersprövningen. Observera att dessa två endast är giltiga i fyra månader.

Att tänka på

Du ska överlämna bägge intygen till vigselförrättaren i god tid före vigseln, för vidare handläggning och planering inför ceremonin.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.



Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan



Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefontider

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Besök receptionen

Måndag 8.00-16.00

Tisdag-Fredag 9.00-16.00

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.

Dag innan röd dag är telefonen och receptionen öppet 08.00-12.00.