Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan

Familjehem

Vill du hjälpa ett barn eller en ungdom? Lever du i en trygg och stabil social situation och känner att det finns plats och tid för någon mer i familjen? Då är du välkommen att bli familjehem.

Alla barn och ungdomar kan inte bo hemma hos sina föräldrar. En del barn behöver komma till en annan familj där de kan få trygghet och omsorg under en tid. Att vara familjehem är en givande men krävande uppgift. Som familjehem gör du stor skillnad i ett barns liv och din hjälp behövs. Anmäl ditt intresse av att bli familjehem via anmälningsformuläret och läs mer om vad det innebär att vara familjehem.

Majoriteten av kommunerna i Jönköpings län har en länsgemensam rekrytering av familjehem som heter Familjehemsresursen.

Deras uppgift är att sprida information om behovet av familjehem och erbjuda utbildning och fortbildning till de familjehem som är knutna till Familjehemsresursen.

Läs mer om uppdraget som familjehem

Öppna ditt hem för ett barn

Anledningen till att ett barn behöver bo i ett annat hem än sitt eget varierar. Ibland kan det vara föräldrarna som har problem med exempelvis missbruk eller psykisk ohälsa. Det kan också finnas andra skäl som gör att föräldrarna inte klarar av föräldrarollen.

Andra gånger är det barnets eget beteende som är den utlösande orsaken till att barnet inte kan bo hemma. Barnet eller ungdomen kan ha hittat en tillhörighet i en miljö med kriminalitet eller missbruk och behöver komma bort därifrån. Relationen till föräldrarna kan ha blivit så låst och konfliktfylld att de helt enkelt kan behöva komma ifrån varandra ett tag. Även ensamkommande barn, som kommer till Sverige utan sina föräldrar, kan behöva bo i ett familjehem.

Vad innebär det att vara familjehem?

Att vara familjehem innebär att du tar emot ett barn som en familjemedlem, du utökar din familj med ett barn till. Du ger daglig omsorg och vägledning för en kortare eller längre tid. Några barn stannar i familjehemmet under hela sin uppväxt, andra barn kan flytta hem till sina biologiska föräldrar efter en tids placering.

Barnet har sin vardag i familjehemmet, som familjehem är du är behjälplig med skolgången och hjälper barnet att få hälso- och sjukvård. Samtidigt behöver barnet ha kvar kontakten med föräldrar, syskon och andra viktiga vuxna. Du stöttar barnet i kontakten med familj och vänner. Du samarbetar med barnets biologiska familj och med socialtjänsten.

Du behöver inte vara en supermänniska

När vi letar efter familjehem söker vi familjer som stämmer så väl överens som möjligt med barnets behov. Ett familjehem kan se ut på olika sätt, det finns inga färdiga mallar och du måste inte var perfekt. Det viktiga är att du kan erbjuda ett tryggt hem och en stabil tillvaro där barnet får möjlighet att vara barn, växa upp och utvecklas under goda och trygga förhållanden. För att hjälpa barnen behövs inga supermänniskor - bara vuxna som ser och förstår dem.

Som familjehem behöver du ha utrymme, tid och tålamod.

Läs personliga berättelser

Hur känns det att vara ett familjehem? På webbplatsen mininsats.se. kan du ta del av personliga berättelser. Där kan du också läsa mer om vad det innebär att bli familjehem.

Anmäl ditt intresse för att bli familjehem

Anmäl ditt intresse av att bli familjehem via vårt anmälningsformulär. Du kan också kontakta en familjehemssekreterare genom att ringa till kommunens kontaktcenter 0371 – 810 00.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.



Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan



Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefontider

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Besök receptionen

Måndag 8.00-16.00

Tisdag-Fredag 9.00-16.00

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.