Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Frågor och svar - Jourhem

Här får du svar på de vanligaste frågorna om jourhem.

Vi söker vuxna som har engagemang och tid att ta emot barn och ungdomar som är i behov av stabila och trygga relationer. Vuxna som kan ta emot barn för en kortare tid och med kort varsel.

Som jourhem behöver du kunna möta olika barn och ungdomar med olika problematik. Du kan vara ensamstående, sambo eller gift, bo på landet eller i stan. Om du är kontrakterat jourhem behöver någon vuxen vara hemma på heltid.

Som jourhem har ni ansvar för barnets/barnens dagliga omvårdnad och att möta deras behov av känslomässigt stöd. Ni ansvarar även för att stödja skolgången, medverka till fritidsaktiviteter och medverka till umgänge med barnets biologiska familj, med mera.

Om ni har egna barn är det också viktigt att de är nyfikna på barnet som flyttar in i familjen. Att bli jourhem engagerar alla i familjen.

Som jourhem behöver du ha körkort och tillgång till bil.

När du anmält ditt intresse kommer en familjehemssekreterare att ta kontakt med dig. Du får veta mer om vad det innebär att vara jourhem och du får tillfälle att ställa frågor och reflektera inför ett blivande uppdrag. Dt är viktigt att jourhemmen har förmåga att möta barnen som kommer till dem. För att skapa de bästa förutsättningarna gör kommunen en utredning. Utredningen innebär att vi tar utdrag ur register, gör hembesök och genomför intervjuer.

Ska du bli kontrakterat jourhem är det Sociala utskottet som ska ta beslut om detta.

Vi följer de rekommendationer som Sveriges kommuner och regioner (SKR) ger för ersättning till jourhem. Ersättningen består av en arvodesdel och en omkostnadsdel.

Som kontrakterat jourhem utgår ersättning i form av arvode och omkostnadsersättning. Ett fast arvode och omkostnadsersättning utgår även om det inte är något barn placerat i jourhemmet. Utöver den fasta ersättningen utgår extra omkostnadsersättning när ett barn är placerat i jourhemmet. Arvodet och omkostnadsersättningen följer SKRs rekommendationer. Som kontrakterat jourhem finns möjlighet till fem veckors ledighet per år, efter planering och överenskommelse med socialtjänsten.

Ett jourhem är en familj som tar emot barn och ungdomar med kort varsel. Barnen stannar en kortare period under tiden som socialsekreteraren utreder vad barnet och föräldrarna behöver.

Ett familjehem tar emot barn och ungdomar under en längre tid.

Du behöver inte vara kontrakterat jourhem för att ta emot barn för tillfällig placering. Däremot behöver du vara utredd och godkänd som uppdragstagare. Du är kanske utredd som kontaktfamilj och har möjlighet att ibland ta emot ett barn för kortare akut placering.

Som kontrakterat jourhem är du alltid tillgänglig för att på kort varsel (några timmar) kunna ta emot ett barn. Du har möjlighet till semester fem veckor per år, då är du inte tillgänglig för placering.

Du som blir jourhemsförälder får stöd och vägledning i ditt uppdrag av kommunens familjehemssekreterare. Arbetet sker i samarbete med barnets socialsekreterare. Som kontrakterat jourhem erbjuds du även extern handledning.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidanKontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.