Kontaktcenter
Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00
Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan
Psykisk hälsa – Vilket stöd kan du få?
Du som har en psykisk funktionsnedsättning kan ansöka om stöd utifrån dina behov. Stödet ska ge förutsättningar för dig att delta i samhället på samma villkor som andra. Stödet kan bestå av anpassat boende, boendestöd, sysselsättning, ledsagning och kontaktperson.
Ansök om stöd via e-tjänsten. En god man, förvaltare eller anhörig kan också hjälpa dig att ansöka. När du har gjort din ansökan så kommer en biståndshandläggare att bedöma om du har rätt till stödet du ansöker om. Vi utgår från ditt behov och de lagar som gäller. Det stöd och den hjälp som du har rätt till styrs av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och socialtjänstlagen (SoL).
Beslutet om insatser är oftast tidsbegränsat och kan överklagas.
Vi försöker att ge dig ett svar på din ansökan så snart som det är möjligt. Vill du ha mer information så kontakta enheten för bistånd Funktionsstöd på telefon 0371-810 00
Psykisk hälsa
En kontaktperson kan underlätta för dig att leva ett självständigt liv och komma ut och träffa andra människor.
Det är du och din kontaktperson som bestämmer vad ni vill göra. Det kanske kan vara en promenad, simma, gå på bio, teater, fotboll eller ta en fika tillsammans.
Hur går det till?
När vi får ett uppdrag från handläggaren, ditt beslut, kontaktar vi dig via telefon. Vi ringer dig för att få en bild av vilka önskemål du har kring en kontaktperson.
När vi har hittat en lämplig kandidat bokar vi in ett möte tillsammans där du får träffa personen. Om det känns bra mellan dig och honom/henne så bestämmer vi tillsammans när hen börjar och vad ni ska göra tillsammans. Detta dokumenteras i en enkel genomförandeplan.
Du som har en psykisk, neuropsykiatrisk eller intellektuell funktionsnedsättning kan ansöka om boendestöd.
Stöd efter dina behov
Boendestöd finns för att stärka din förmåga att klara din vardag på egen hand. Det är ett pedagogiskt och socialt stöd där du är delaktig efter din förmåga. Boendestödjaren arbetar motiverande och stöttande för att du ska bli så självständig som möjligt.
När du beviljas boendestöd planerar vi tillsamman för hur ditt stöd ska utföras med din boendestödjare. Boendestödjarna utgår från dina behov i biståndshandläggarens beslut. Boendestödet är kostnadsfritt.
Du kan bland annat få stöd med:
- att planera och genomföra dina vardagliga sysslor och hitta dagliga rutiner i din hemmiljö,
- socialt stöd för att motverka isolering till exempel som att gå ut på promenad,
- få stöd och motivation i din vardag. Stötta dig vid kontakter med myndigheter och hälso- och sjukvård.
Hur går det till?
När vi får ett uppdrag från handläggaren, ditt beslut, kontaktar vi dig via telefon. I samtalet ska vi komma överens om vilken tid vi ska träffa dig för ett första möte.
I mötet ska vi tillsamman med dig planera vilken dag i veckan du vill ta emot stöd från boendestödjaren. Vi arbetar alla dagar i veckan vilket gör att du kan få stöd av boendestödjaren när det passar dig. Vilken tid och vilken boendestödjaren som ska komma hem till dig får du reda på i god tid innan första besöket
Vi arbetar i huvudsak tillsammans med dig i ditt hem med målet att du ska bli självständig. Vi samverkar också med vården och en arbetsterapeut.
Vill du ha något att göra på dagarna kan en daglig sysselsättning vara något för dig.
Den anpassade sysselsättningen är till för dig som:
- har stora svårigheter att få ett vanligt arbete på grund av en psykisk funktionsnedsättning,
- önskar få en meningsfullhet i din vardag genom en aktivitet.
Vi har platser för anpassad sysselsättning på kooperativet Gislavedsrallarna. Du har sysselsättning i den grad du önskar dock minst två timmar om dagen och minst en dag i veckan.
Bostad med stöd och service för vuxna är till för dig som behöver stöd och hjälp i ditt boende med inriktning mot psykiatri.
Servicebostad – lägenhet med gemensam lokal
På Traststigens servicebostad ligger alla lägenheter i samma hus. I huset finns även en gemensam lokal där du kan umgås med andra hyresgäster. I boendet finns personal tillgängliga för att ge dig stöd dygnet runt.
Hur går det till?
När vi får ett uppdrag från handläggaren, ditt beslut, kommer vi att kontakta dig via telefon för att planera kommande inflyttning.
På boendet arbetar personalen dygnet runt och finns där för dina stödbehov. Det finns också fysioterapeut och arbetsterapeut som kan hjälpa dig som behöver stöd i vardagen.
Vi har tystnadsplikt.
Sidans innehåll senast uppdaterat:
Saknar du något på denna sida?
Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.