Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Projekt - äldre döva

Gislaveds kommun deltar i projektet äldre döva, i samarbete med Kommunal utveckling och Sveriges dövas riksförbund.

Under flera decennier har äldre döva varit utsatta för isolering och är en grupp där samhället misstolkar gruppens behov för ett jämställt och välbefinnande liv under årens sista levnadstid.

Dövrörelsen har under många år kämpat för rätten till den bästa möjliga vård och service för äldre döva i landet. Det är med enkla medel vi kan åtgärda de många hinder som äldre döva får möta den dagen de behöver vård, service och omsorg för att klara sin vardag.

Projektidén ska belysa, genom praktiska handlingar, hur en välfungerande hem- och vårdtjänst för äldre döva och teckenspråkiga bör kunna organiseras i den kommunala och regionala verksamheten. Man måste arbeta på helt annat sätt än det man gör för den stora majoriteten, medborgare som är hörande.

Vid projektets start anställs projektledare på heltid, med bred kunskap i den kommunala och regionala verksamheten. Hen ska även ha stor dövkompetens samt behärskar svenskt teckenspråk.

Målgruppen är:

  • Äldre döva som har teckenspråk som första språk,
  • vuxendöva som använder teckenspråk,
  • hörande som har döva föräldrar och använder teckenspråk som första språk.

Ett mobilt hem- och vårdteam som består av 2 undersköterskor som kan teckenspåk utgår från en central plats. Teamet ska samarbeta med hemtjänsten och särskilt boende (där det finns brukare som är döva och har teckenspråk som första språk) för att ge råd och stöttning.

Personalen ska få undervisning i lättare teckenspråk och i hu rman bemöter en döv person.

Målet är att dämpa ångesten hos döva som möter hörande vårdpersonal.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidanKontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Besök och telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.