Gislaveds kommun logotyp

Direktkontakt

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Värmebölja och torka

Ta hand om dig själv och andra vid höga temperaturer. Här får du tips på hur du kan skydda och hjälpa äldre, barn och sjuka vid värmebölja.

Så tar du hand om dig i värmen

Extrem värme är farlig för alla, men äldre, kroniskt sjuka, små barn, gravida, personer som tar viss medicin eller personer med funktionsnedsättning är särskilt utsatt. En värmebölja kan innebära en allvarlig hälsorisk i dessa grupper.

Var uppmärksam på temperaturen inomhus

Risken för hälsoproblem ökar när temperaturen stiger inomhus. När temperaturen utomhus når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd ökar riskerna påtagligt.

Drick mer vatten - vänta inte på att du blir törstig

Ät vätskerik mat som till exempel grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.

Ordna en sval miljö

Använd gardiner, persienner och markiser men om detta inte finns så kan ett lakan, filt eller liknande användas istället för att hålla sol och värme utanför. Försök att vistas på bostadens svalaste plats. Finns en källare är där oftast svalare. Vädra på natten när det är svalare ute och ställ upp korsdrag.

Svalka dig

Ta en kall dusch, det är mest effektivt. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ eller ett kallt fotbad. Löst sittande kläder i naturmaterial är svalare än åtsittande syntetkläder. Blöta ett lakan att ha över sig i sängen kan vara ett alternativ för att kunna sova.

Ta det lugnt

Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.

Var uppmärksam på kroppens varningssignaler

Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist.

Håll koll på brandrisk och eldningsförbud

Du ska alltid vara försiktig när du hanterar eld i naturen, oavsett om du använder campingkök, bärbar grill eller eldplats. Vid värmebölja ökar brandrisken och när det är torrt ute är det extra viktigt att tänka på brandrisken. Elda aldrig om det råder eldningsförbud

Hjälp till att spara på vårt dyrbara vatten

Vid långvarig torka kan det bli risk för vattenbrist. Tillgången till rent vatten är en förutsättning för mänskligheten och vi är många som delar på det. För att säkerställa tillgången till rent vatten även i framtiden behöver vi alla övergå till en mer hållbar vattenanvändning och uppskatta det värdefulla vattnet.

Läs mer och ta del av våra tips på hur du kan spara vatten.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.



Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan



Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.