Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Företags beredskap för kriser och krig

Vårt samhälle måste fungera även vid samhällsstörningar det vill säga olyckor, kriser eller krig. Oavsett störning är vissa verksamheter viktigare än andra – de är samhällsviktiga.

Idag bedriver företag många samhällsviktiga verksamheter. Till exempel är det företag som producerar och distribuerar livsmedel. Det finns många anledningar för företag att stärka företagets beredskap.

Vad kan hända?

En samhällsstörning är en händelse som hotar och kan skada viktiga värden i samhället. Till exempel kan det uppstå störningar i el – och dricksvattenförsörjningen. Digitalisering gör företag sårbara för cyberattacker eller längre elavbrott och sådana avbrott kan leda till att till exempel betalningar blir påverkade. Pandemier som orsakar personalbortfall. Störningar i leveranser på grund av naturolyckor eller militär konflikter någonstans i världen.

Hur kan ett företag förbereda sig?

Du som företagare kan förbereda dig genom att fundera på vad företag är beroende av och vilka beroenden som är viktigast. Det är också bra att ha alternativa planeringar som att ha en plan B vid bortfall av till exempel el, lokaler, it eller personal. Att arbeta systematiskt med säkerhetsskydd och informationssäkerhet kan vara viktigt för företaget. Om en kris inträffar kan det vara bra att ha en krisledningsorganisation och skapa nätverk med dem som sannolikt blir viktiga att samverkan med vid en kris. Om du som företagare har en verksamhet som är starkt elberoende är det bra att ha reservkraft.

Läs mer om företags beredskap på msb.se

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidanKontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.