Kontaktcenter
Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00
Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan
Krisberedskap
Vårt samhälle måste fungera även vid samhällsstörningar det vill säga olyckor, kriser eller krig.
Vem ansvarar för vad?
Det är inte alltid lätt att förstå vem som har ansvar vid olika händelser. Samma aktör som har ansvar för en verksamhet i vardag och också det i kris. Kriser ska också hanteras lokalt av dem som är närmast berörda. Därför har kommunerna en central roll vid hantering av kriser.
Till exempel ansvarar kommunen för vård- och omsorgsboenden och att det finns kommunalt vatten- och avlopp även i kris. Men kommunen har inte ensamt ansvar utan vid en allvarlig händelse måste hela samhället hjälpas åt. Myndigheter, kommuner, regioner, företag hjälpas åt att hantera krisen. Om krisen påverkar flera kommuner samordnar och hjälper länsstyrelsen och växer krisen ytterligare så kan det behövas resurser från myndigheter på nationell nivå. Läs mer om ansvar, närhet och likhetsprincipen
Kommunalt ansvar
Kommunen har ansvaret för många samhällsviktiga verksamheter ska fungera och att de klarar av störningar och extraordinära händelser i samhället.
Kommunen har handlingsplaner och beredskap för vad vi ska göra när en kris inträffar.
Ditt ansvar som invånare
Du har också ett eget ansvar att förebygga och hantera olyckor hemma och i din fritidsmiljö. Du bör också vara förberedd för att kunna klara dig själv en tid vid större samhällsstörningar och kriser
Sidans innehåll senast uppdaterat:
Saknar du något på denna sida?
Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.