Kontaktcenter
Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00
Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan
Skyddsrum
Skyddsrum ska kunna ge skydd åt människor vid krig. Men vad är egentligen ett skyddsrum? Var finns de och vem ansvarar för dem?
Ett skyddsrum är en del av en byggnad med förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus.
Vem ansvarar för skyddsrummen?
Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som har det övergripande ansvaret för landets skyddsrum. MSB ansvarar för kontroll av skyddsrummen i Sverige och kontrollerar även att mängden skyddsrum bevaras.
Ägaren av en fastighet äger och underhåller skyddsrummet som finns i byggnaden. En fastighetsägare kan vara privat eller kommunal. Det kan också vara en bostadsrättsförening. Alla byggnader där det finns skyddsrum ska vara märkta med skyddsrumsskylt på fasaden.
Hitta till närmaste skyddsrum
På MSB:s webbplats finns en skyddsrumskarta där du kan se var närmsta skyddsrum finns
Varför finns det inte skyddsrum till alla?
Tanken är inte att skyddsrum ska räcka till hela befolkningen. Skyddsrummen är i första hand en möjlighet i områden som är svåra att utrymma till exempel större tätorter eller städer. Bor man på landsbygden kanske man själv har en källare eller något liknande som kan vara ett alternativt skydd. Om man saknar möjlighet till eget skydd kan man ta sig till det skyddsrum eller skyddande utrymme som är närmast, även om det ligger i en annan kommun.
MSB har tidigare gjort en hotbildsanalys som bygger på att orter med färre invånare än 5000 inte behöver ha några skyddsrum. Det är därför som det inte finns skyddsrum i alla kommunens orter.
Frågor och svar om skyddsrum
På MSB:s webbplats kan du läsa mer om skyddrum, där man också samlat svar på de vanligaste allmänna frågorna om skyddsrum.
Sidans innehåll senast uppdaterat:
Saknar du något på denna sida?
Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.