Foto: Smålandsbilder

Elda utomhus

En sprakande lägereld ger extra krydda åt friluftslivet. Men den kan också sprida stor förödelse om man handskas med den på fel sätt. Den svenska allemansrätten ger dig ingen självklar rätt att göra upp eld, bara en möjlighet att elda under säkra förhållanden.

Brandrisk och prognoser

Under en stor del av året, vår till höst, är risken för en skogsbrand eller en gräsbrand stor om det är torrt i naturen. Följ räddningstjänstens rekommendationer och håll dig uppdaterad om eventuellt eldningsförbud råder. Innan eldning kan man ta del av vår checklista vid eldning utomhus.

Följ SMHI:s brandriskprognoser som finns tillgängliga mellan mars - augusti:

Prognos för skogsbrandsrisk antändning aktuell dag och 5 dagar framåt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Prognos för skogsbrandsrisk spridning aktuell dag och 5 dagar framåt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Prognos för gräsbrandsrisk aktuell dag och 5 dagar framåt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anmäla eldning

Eldning utomhus för exempelvis Valborgseldar eller riseldning kan du anmäla till räddningstjänsten genom att använda e-tjänsten för säsongsbrasor och övrig eldning eller ringa Kontaktcenter. Du behöver också göra din anmälan minst 7 dagar innan eldningen.

Får jag elda trädgårdsavfall?

Trädgårdsavfall i mindre mängder kan vara tillåtet att elda på egen tomt. Men du får inte elda när du vill och inte heller vad du vill. Viktigt är att rök, lukt och sotflagor från eldningen inte stör närboende.Du som bor i fristående hus kan elda mindre mängder torrt trädgårdsavfall från den egna trädgården om röken inte stör närboende. Däremot är det förbjudet att elda skräp som byggavfall, gamla möbler, gummi och plast. Vid eldning riskerar du att sprida rök med skadliga ämnen som kan vara besvärande för både dig själv och andra.Den som eldar har ansvaret för att elden inte sprids och att eldandet inte leder till besvär för andra. När du eldar måste du ta hänsyn till dina grannar så att du inte orsakar problem på grund av till exempel rök, lukt och sotflagor. Elda endast torrt trädgårdsavfall, blöta löv och fuktigt gräs ger väldigt kraftig rök. Elda inte när det blåser mycket.

Använd helst en eldningstunna när du eldar och lägg i lagom mycket kvistar och ris åt gången, på så sätt har du kontroll över elden. Eftersom gnistor från elden kan färdas med vinden bör du vara förberedd med vattenslang och vattenhinkar. Se också till att det är fritt tre till fem meter upp i luften, eldning får inte ske under ett träd eller en elledning. Lämna inte elden, den kan spridas snabbt. Kontrollera också att elden verkligen är släckt när du är klar med eldningen, det kan ta flera timmar tills glöden har slocknat.


Sidan uppdaterades senast: