Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Fyrverkerier

Fyrverkerier kan vara väldigt trevligt och vackert att titta på, men det kan också i vissa fall bli väldigt farligt. Du måste vara 18 år, nykter och följa bruksanvisningen för att använda dig av fyrverkerier.

Enligt de allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Gislaveds kommun Pdf, 219.8 kB. måste du ha tillstånd från polismyndigheten för att använda pyrotekniska varor inom detaljplanelagda områden i kommunen, oavsett tid på året. Om det är eldningsförbud är det helt förbjudet att använda pyrotekniska varor.

 • Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad, Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
 • Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
 • Var nykter, alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
 • Rigga upp pjäserna på en stabil avskjutningsplats enligt bruksanvisningen.
 • Håll aldrig en fyrverkeripjäs i handen om inte bruksanvisningen tillåter det.
 • Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
 • Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det. Avstånden är olika för olika fyrverkeripjäser så följ alltid bruksanvisningen.
 • Vänta 20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar.
 • Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
 • Fyrverkerier kan orsaka bränder eller andra skador.
 • Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Svävande lyktor

Så kallade svävande lyktor (kallas även bland annat rislyktor) räknas inte som fyrverkerier men behöver användas med försiktighet.

Lyktorna kan vara ett tyst alternativ till fyrverkerier vid nyårsfirande, men även de har sina risker. Tänk på att lyktan driver med vindriktningen och kan träffa eller landa på, ytor och föremål som är brännbara. I tätbebyggda områden finns det även risk för att lyktorna landar på balkonger eller på andra platser där det finns brännbart material och därmed kan orsaka brand, vilket har skett. En brinnande lykta som landar i torr skog eller på torr mark kan leda till skogsbränder. Vissa lyktor har en ståltrådskonstruktion som kan skada djur och skräpa ner i naturen.

Det har även skett incidenter där lyktan har landat på en tätt trafikerad väg, detta kan orsaka häftiga inbromsningar och därmed risk för trafikolyckor. Lyktorna kan även orsaka störningar i flygtrafiken och får inte användas i närheten av flygplatser (som Fållinge flygfält eller Hagshults flygbas).

I kommunen finns också områden, till exempel bensinstationer, där öppen eld inte får föras in, eftersom det råder stor brandrisk och/eller området är explosionsskyddat. Här kan en indrivande lykta innebära stora risker, både för anställda och allmänhet.

När det är eldningsförbud är det inte tillåtet att använda svävande lyktor eftersom de kan orsaka brand när de landar.

Om du ska sända upp svävande lyktor kan du också behöva kontrollera om några restriktioner finns för luftrummet. Det gör du enklast via Transportstyrelsens webbplats.

 • Använd lyktor som är helt biologiskt nedbrytbara och består av bambu eller motsvarande
 • Var nykter, alkohol och rislyktor hör inte ihop.
 • Antänd inte lyktan i en folksamling och akta kläderna. Innan lyktan är fylld med varmluft är den svårare att hantera.
 • Använd aldrig lyktan när det råder eldningsförbud.
 • Använd inte lyktor i närheten av klassade områden, tänk på att lyktorna kan driva iväg långt med vind och luftströmmar. För flygplatser finns krav på tillståndsansökan inom 10 kilometer. Detta avstånd kan ge en riktlinje om säkerhetsavstånd även vid närhet till industrier med klassade områden och dylikt.
 • Vädret måste vara stabilt och rekommenderad vindhastighet understiga 8 m/s.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidanKontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.