Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Märkning av mat

Bra märkning av livsmedel behövs av flera skäl. Du som konsument ska kunna undvika livsmedel som du inte tål. Du ska också kunna undvika gamla livsmedel och veta vem du kan kontakta om du har frågor.

Regler om märkning

För att du som konsument ska kunna välja bland förpackade livsmedel i handeln finns det detaljerade regler för hur de ska märkas:

  • bäst före-dag
  • ingrediensförteckning
  • vikt
  • kontaktuppgifter

På vissa livsmedel, exempelvis nötkött, fisk och skaldjur, ska du kunna se vart produkten kommer ifrån. Märkningskravet gäller inte oförpackade livsmedel som säljs över disk, men du ska alltid kunna fråga butikspersonalen om innehåll och hållbarhet.

Saknar du information om märkning?

Om du har frågor eller saknar information på livsmedel du handlat i en butik kontaktar du i första hand butiken, eller den som tillverkat livsmedlet.

Om du ätit mat på restaurang eller kafé

På restaurang ska menyn överensstämma med det som serveras. Märkning får inte vilseleda dig och menyerna ska stämma med det du blir serverad. Om en restaurang serverar något annat än vad som står på menyn är det vilseledande.

Om märkningen eller menyn är fel – kontakta kommunen

Om du misstänker att märkningen på en produkt är felaktig eller misstänker att tar du blivit serverad en maträtt som inte överensstämmer med menyn. Använd vår e-tjänst för synpunkt och förbättringsförslag för att anmäla det till kommunen.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidanKontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.