Gislaveds kommun logotyp

Förslag till ny kommungemensam översiktsplan för Gislaveds kommun

På den här sidan hittar du information om det pågående arbetet med att ta fram en ny kommungemensam översiktsplan för Gislaveds kommun.

Tack för ditt engagemang!

Arbetet med vår nya kommungemensamma översiktsplan pågår. Vi vill rikta ett stort tack till alla som deltog i de tidiga dialogerna under hösten. Engagemanget från dig som invånare är värdefullt och vi har fått in många synpunkter som hjälper oss i det fortsatta arbetet.

Under oktober hölls tidiga dialoger i Gislaved, Anderstorp, Smålandsstenar, Hestra och Reftele för att samla in tankar och idéer inför den nya kommungemensamma översiktsplanen. Engagemanget har varit stort, och vi vill rikta ett varmt tack till alla er som var med, ställde frågor och delade era perspektiv. I samtalen under dialogmötena diskuterades allt från cykelvägar och bostadsutveckling till bevarande av natur- och friluftsområden. Många människor delar samma bild av att närheten till naturen är värdefull och att röra sig i naturen är en viktig del av ens vardag.

– Det var ett stort utbyte i grupperna och många givande samtal under dialogerna. Det var roligt att se att man använde dialogen som ett tillfälle att framföra sina idéer, säger Viktorija Ackar som är strategisk samhällsplanerare och projektledare.

Vad händer nu?

De idéer som man nu fått in är en viktig del i arbetet med att ta fram ett planförslag som speglar hela kommunens behov och önskemål.

– Avsikten med de tidiga dialogerna har varit att ta del av vad våra invånare, som är våra lokala experter, tycker och tänker om sin ort och hemkommun, säger Viktorija.

Nu fortsätter arbetet med att sammanställa och analysera alla inkomna idéer och synpunkter. Nästa steg är att ta fram ett första planförslag och målet är att detta förslag ska ställas ut för samråd under 2026. När förslaget går ut på samråd innebär det att invånare och andra berörda parter kommer ges möjligheter att tycka till.

Vad är en översiktsplan och varför är den viktig?

Översiktsplanen är kommunens långsiktiga plan för hur mark och vatten ska användas i framtiden. Den visar vilka områden som kan utvecklas för bostäder, företag och infrastruktur, samtidigt som den säkerställer att viktiga natur- och kulturvärden bevaras.

Planen är viktig för att underlätta framtida byggprojekt och utveckling i kommunen. Den är också värdefull för personer som funderar på att flytta hit eller företag som vill etablera sig, så att de kan se hur Gislaveds kommun planerar att växa och förändras över tid.

Hur påverkar översiktsplanen dig som invånare?

Översiktsplanen sätter ramarna för hur kommunen utvecklas och kan påverka din vardag på flera sätt. Den styr var nya bostäder, arbetsplatser och service byggs, hur vi bevarar och utvecklar grönområden samt hur vi tar hand om kulturarv och natur.

Översiktsplanen är en långsiktig överenskommelse mellan kommunen, invånarna och staten, med målet att skapa en hållbar och attraktiv miljö – både för oss som bor här idag och för kommande generationer.

På vilket sätt kan jag som invånare vara delaktig i processen?

Arbetet med översiktsplanen styrs av plan- och bygglagen och är en demokratisk process. Det innebär att det hålls samråd och granskningar, där målet är att så många som möjligt ska vara med och påverka.

Nästa steg i arbetet är att ta fram ett första planförslag som planeras ställas ut för samråd under 2026, då kan du som invånare tycka till och lämna synpunkter.

Så här tas översiktsplanen fram!

Året är 2024 och för femtio år sedan, genom den stora kommunsammanslagningen år 1974, skapades Gislaveds kommun. I samband jubileumshelgen den 30-31 augusti ställde samhällsutvecklingsförvaltningen upp med en aktivitet i kommunhuset som knöt an till dels fysisk samhällsplanering, dels även arbetet med den nya kommungemensamma översiktsplanen.

En av väggarna på våning 4 i kommunhuset dekorerades med ortskartor och allmänheten hade möjlighet att tycka till om sex olika sakfrågor, vilka var färgkoordinerade. För mer information, se nedan kollage med "Elsa, kommunanställd..." och om resultaten är det intressanta finns även ett urval av ortskartorna redovisade nedanför.

Illustration av en tjej med pratbubblor

Under oktober 2024 genomfördes tidiga dialoger i Hestra, Gislaved, Anderstorp, Smålandsstenar och Reftele. De tidiga dialogerna bestod av en geografisk uppdelning enligt den schematiska kartan nedanför.

Från Gislaveds kommun närvarade ansvariga tjänstepersoner, folkvalda politiker, och de som bor eller verkar i kommunen var varmt välkomna. Syftet med de tidiga dialogerna var att ta del av vad kommuninvånarna tycker och tänker om sin ort och hemkommun. Under dialogtillfällena presenterades inte något förslag, utan kommunen ville veta vad kommuninvånarna tycker om miljön där de bor, vistas och verkar i.

Genomförda dialogtillfällen under oktober 2024:

Gislaved den 15 oktober
Anderstorp den 22 oktober
Smålandsstenar den 29 oktober
Hestra den 30 oktober
Reftele den 31 oktober

Planeringsskedet samråd innebär att ett förslaget till ny kommungemensam översiktsplan presenteras. Då har du möjlighet att tycka till och lämna in synpunkter på förslaget. Ett samråd planeras under våren 2026.

Planeringsskedet granskning innebär att ett uppdaterat förslag till ny kommungemensam översiktsplan presenteras. Då har du ytterligare en möjlighet att tycka till och lämna in synpunkter på förslaget. En granskning planeras under våren 2027.

Planeringsskedet antagade innebär att ett slutgiltigt förslag till ny kommungemensam översiktsplan överlämnas till kommunfullmäktige i Gislaveds kommun för antagandebeslut under hösten/vintern 2027.

Översiktsplanen kan börja användas först när planen fått laga kraft. Detta sker tre veckor efter att kommunfullmäktigeprotokollet justerats och tillkännagetts på kommunens anslagstavla samt att inga översklaganden inkommit under denna tid.

En översiktsplan kan överklagas om planen inte har tagits fram på ett lagenligt sätt eller om beslutet har fattats av någon annan än kommunfullmäktige.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefontider

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09:00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Besök receptionen

Måndag 8.00-16.00

Tisdag-Fredag 9.00-16.00

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.

Dag innan röd dag är telefonen och receptionen öppet 08.00-12.00.