Kontaktcenter
Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00
Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan
Serveringstillstånd för att servera alkohol
Du behöver ansöka om serveringstillstånd om du vill ta betalt och servera starköl, vin, sprit eller andra starka alkoholhaltiga drycker.
Du kan ansöka om stadigvarande eller tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten eller till slutet sällskap.
För dig som redan har serveringstillstånd finns det möjlighet att ansöka om utökat tillstånd, tillexempel i form av utökad serveringsyta.
Du kan även anmäla förändringar och nya serveringsansvariga.
Vad behöver du veta innan du ansöker?
Vad krävs för att få serveringstillstånd?
För att få serveringstillstånd krävs att du som är ägare eller företrädare för bolaget bedöms ekonomiskt och personligt lämplig. Det innebär att du sköter din ekonomi och att du inte har begått brott. Du behöver även ha kunskaper om alkohollagen. För att styrka kunskaperna behöver du bifoga ett intyg på godkänt kunskapsprov om alkohollagen till din ansökan. Saknar du ett intyg kan du boka tid för att göra provet hos alkoholhandläggare.
Utöver provet behöver du bifoga handlingar som framgår i e-tjänsten och i de olika anvisningarna till ansökan om serveringstillstånd. Där står även mer om vilka krav som ställs på lokalen som du vill ha alkoholservering i. I stora drag krävs att lokalen är brandsäker, att det finns ett tillräckligt antal sittplatser, att serveringsytan är avgränsad och går att överblicka. Du måste också vara över 20 år.
För att kunna bedöma att alla krav är uppfyllda skickar vi remiss till Polisen, Skatteverket och Räddningstjänsten.
Kommunala riktlinjer för alkoholtillstånd
Regler för Gislaveds kommun
Varje kommun ska tillhandahålla information om vad som gäller enligt alkohollagstiftningen och i Gislaveds kommun finns kommunala riktlinjer för alkoholservering.
I Gislaveds kommun kan en restaurang som serverar minst en förrätt, minst en kötträtt, minst en fiskrätt, minst ett vegetariskt alternativ (inte enbart sallad eller annat tillbehör) och minst en efterrätt anses uppfylla kravet på ett varierat utbud av maträtter från klockan 21.00 på kvällen. Grundkravet är att restaurangen ska erbjuda gästen ett varierat utbud av maträtter fram till klockan 23.00.
Om du endast ska servera folköl och cider ska du läsa mer här.
Om du ska starta en ny verksamhet där du behöver serveringstillstånd behöver du först registrera din livsmedelsverksamhet hos oss.
Du kan också behöva bygglov om du bygger om eller bygger nytt.
Om du även söker tillstånd för uteservering behöver du polistillstånd och markägarens klartecken för att få hyra marken.
Vad kostar det och hur lång tid tar det?
Kostnad för att ansöka om serveringstillstånd
För att få ett serveringstillstånd betalar man en ansökningsavgift. Ansökningsavgiften är ca: 9 000 kronor för ett stadigvarande serveringstillstånd och ca: 1 000 kronor för ett tillfälligt serveringstillstånd till ett slutet sällskap.
Förutom ansökningsavgiften tillkommer en årlig tillsynsavgift som baseras på hur mycket alkohol verksamheten sålde året innan. Den lägsta avgiften är 4 000 kronor och den högsta 15 000 kronor.
När vi fått din ansökan skickas en faktura med ansökningsavgift till dig. Handläggningen påbörjas inte förrän du betalat fakturan.
Gislaveds kommun tar ut en avgift för att handlägga din ansökan om tillstånd, en årlig fast tillsynsavgift och en rörlig avgift som baseras på hur mycket alkohol du säljer. Hur mycket alkohol du säljer redovisar du i en restaurangrapport en gång om året.
Ansökningsavgiften betalas inte tillbaka om din ansökan skulle avslås eftersom den ska täcka kommunens kostnader för handläggningen.
Hur lång tid tar det att få ett serveringstillstånd?
Vår handläggningstid är lite olika beroende på vad du ansöker om men det är max fyra månader från att vi har fått in en komplett ansökan om serveringstillstånd. Vi strävar efter att handlägga ditt ärende så snabbt som möjligt, men under sommaren kan det ta längre tid. Hör med din handläggare hur det ligger till när du ansöker.
Handläggningstiden för ansökan om tillfälligt tillstånd till slutet sällskap är cirka fyra veckor från att vi har fått in en komplett ansökan.
Kontroller och rapporter
När vi gör tillsyn på din restaurang eller i din butik kontrollerar vi att du följer lagen. Vi ger också information och råd till dig som söker serveringstillstånd. Du får gärna boka ett personligt besök med oss för att få hjälp med ditt tillstånd.
Den som har ett stadigvarande serveringstillstånd är skyldig att lämna in en restaurangrapport varje år till kommunen.
Tillfälligt serveringstillstånd
Om du ska sälja och servera alkohol vid ett arrangemang dit allmänheten får komma behöver du ett tillfälligt serveringstillstånd. Arrangemanget kan vara ett enstaka tillfälle eller pågå under en begränsad tid, exempelvis en konsert, en festival eller en tillfällig sommarservering.
Du behöver tillståndet för att få sälja och servera all slags alkoholhaltiga produkter som vin, sprit, starköl, cider, alkoholhaltig glass och liknande.
Sidans innehåll senast uppdaterat:
Saknar du något på denna sida?
Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.