Den här nyheten är äldre än ett år.
En trygghet på Snäckan öppenvårdsmottagning
Senast uppdaterad 04 september 2024
Carina Karlsson arbetar som behandlare och kurator på Snäckan öppenvårdsmottagning – läs mer om verksamheten.
Snäckan drivs för att hjälpa individer med alkoholproblem, narkotikaproblem, spelproblem eller tablettberoende. Öppenvården är specialiserad på missbruk och ger stöd och rådgivning till kommuninvånare över 18 år som har ett riskbruk eller missbruk, samt till deras anhöriga. Besöken är kostnadsfria och besökare är garanterade fullständig anonymitet och sekretess. Ingen annan registrering sker än statistik. Du som besökare behöver inte vara biståndsbedömd från socialtjänsten för att besöka mottagningen, utan alla är välkomna. Undantag gäller för behandlingsprogram, dessa genomförs enbart på uppdrag av socialtjänsten. Är du under 18 år och vill få stöd gällande missbruk kan vända dig till Ung individ eller till socialtjänsten.
Stöd utifrån dina behov och målsättningar
För att komma i kontakt med Snäckan kan du enkelt ringa för att boka ett möte eller för att få information om öppenvårdsmottagningen. Samtalen genomförs med ett lösningsfokuserat förhållningssätt utifrån dina behov och målsättningar. Vi börjar alltid med ett inledande kartläggningssamtal för att ta reda på vilket behov av stöd som finns och vad du vill ha hjälp med.
Om personen med missbruk vill, är även anhöriga välkomna att följa med och lyssna, eller kanske komma med kommentarer och reflektion för att få bättre förståelse för missbruk. Anhöriga kan även gå på individuella samtal med behandlaren för att fokusera på rollen som anhörig.
– Det är du själv som fattar beslutet om du vill söka hjälp och det är även upp till dig att bestämma i vilken omfattning du vill göra en förändring. Kanske har du till exempel börjat fundera på att ändra dina alkoholvanor och är nyfiken på vad det finns för stöd och behandling att få. Det finns inga måsten när du kommer till oss, säger Carina.
Snäckan finns för dig som…
- är orolig för hur alkohol, droger eller spel påverkar dig.
- har svårt att sluta med alkohol, droger eller spel fast du vill.
- känner att du mår dåligt och använder alkohol, droger eller spelande för att döva dina känslor.
- är anhörig till någon som har ett risk- eller missbruk av alkohol, droger eller spel.
Snäckan erbjuder...
- råd, stöd och behandling till dig som kommuninvånare som känner att du har en problematik med alkohol, droger eller spel.
- råd och stöd till dig som är anhörig till någon med problematik med alkohol, droger eller spel.
- anhöriggrupper (om tillräckligt intresse finns).
- stöd till kommuninvånare över 18 år.
- samtal och behandling anonymt med upp till 5 samtal.
Kontaktuppgifter och mer information om Snäckan hittar du på sidan om missbruk och beroende.