Gislaveds kommun logotyp

Den här nyheten är äldre än ett år.

Ung person sitter framför datorn och jobbar

I somras feriearbetade Noah Fredholm med vägar och vatten.

Feriearbetet med vägar och vatten
ändrade framtidsplanen!

Senast uppdaterad 06 mars 2023

Varje sommar erbjuder kommunen feriepraktik och feriearbete till ungdomar som får testa på att arbeta inom någon av kommunens verksamheter.

I somras jobbade 16-åriga Noah Fredholm på tekniska förvaltningen, något som gav honom nya kunskaper.

– Jag lärde mig jättemycket och har fått en helt annan bild av hur samhället och infrastrukturen ser ut. Det krävs otroligt mycket jobb och kunskap för att allt ska fungera med våra vägar och vattenledningar, något jag aldrig hade tänkt på innan, säger Noah.

Engagerad handledare inspirerar

Ahmed Warsame arbetar som projektingenjör på tekniska förvaltningen där hans huvudsakliga uppgift är att projektera och upprätta ritningar för vägar och vattenledningar. I somras handledde han flera ungdomar, bland annat Noah. Ahmed berättar om vikten av att vara engagerad som handledare för att inspirera och ge ungdomarna en inblick i vad kommunen och dess olika verksamheter gör.

– Som handledare vill jag inspirera och involvera ungdomarna så mycket som möjligt för att visa vad vi gör. De kan vara våra framtida medarbetare så det gäller att ta vara på deras drivkrafter och potential för att inte förlora exempelvis en framtida ingenjör, säger Ahmed.

Person står i ett arbetsrum i kommunhuset med kommunens flagga i bakgrunden.

Ahmed Warsame var handledare under sommarens feriearbete

Sommarjobbet gav Noah inspiration för framtiden

Efter sommarlovet började Noah gymnasiet där han går el- och energiprogrammet. Tidigare var planen att arbeta som elektriker efter studenten men nu har han ändrat sig.

– Nu vill jag bli ingenjör istället! Jag blev verkligen inspirerad under mina veckor på tekniska förvaltningen och har kommit fram till att det är det här jag vill jobba med. Det är både ett roligt jobb samtidigt som det är viktigt för samhället. Planen är att läsa ett tekniskt basår efter studenten för att sedan kunna studera vidare till ingenjör, berättar Noah.

Ferieverksamheten - så funkar det

Kommunen erbjuder varje sommar feriepraktik för ungdomar i årskurs 8 och feriearbete för ungdomar i åldern 16–19 år. Ansökan brukar ske i mars varje år. Ansökan för 2023 är öppen till 1 april. Läs om vad det innebär att feriearbeta och hur du ansöker genom att besöka våra sidor om ferieverksamheten.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.