Gislaveds kommun logotyp

Kulturslanten – ett första steg mot drömjobbet

Senast uppdaterad 15 augusti 2023

Anisa Warsame hade en idé och tack vare kommunens stipendium Kulturslanten kunde hon förverkliga den. På köpet upptäckte hon sitt drömjobb.

23-åriga Anisa Warsame är född och uppvuxen i Gislaved. Under sin gymnasietid spenderade hon och hennes vänner mycket tid i kommunens kultur- och aktivitetshus, Glashuset. Där fick de testa på och lära sig om film, podcast och annat digitalt skapande. Vännerna fick flera idéer som de ville förverkliga, bland annat att intervjua folk på stan och göra en egen TV-show på Youtube där de testade på olika yrken. När Tommy Tolf, som arbetar som ungdomscoach på Glashuset, föreslog att de skulle ansöka om Kulturslanten för att kunna genomföra sina planer, var det ingen tvekan om saken.

– Vi hade aldrig hört talas om Kulturslanten och blev såklart jätteglada över att det fanns en sådan möjlighet. Vi ansökte och fick stipendiet! Pengarna använde vi till att köpa mikrofoner och minneskort, berättar Anisa.

De fick låna kameror på Glashuset och började skapa material som de sedan gjorde videos av till Youtube. Anisa berättar att det var här som intresset för att intervjua, dokumentera och skapa började på riktigt.

Efter studenten fick hon jobb på Glashuset där hon arbetade som filmpedagog i ett år. Därefter påbörjade hon en treårig högskoleutbildning inom journalistik och medieproduktion. Utbildningen avslutades med en nio veckor lång praktik som Anisa fick chansen att ha i Gislaved på kommunens kommunikationsavdelning. Vad som händer efter examen är ännu inte helt bestämt.

– Genom min praktik har jag fått sommarjobb på kommunens kontaktcenter, men vad som händer efter det får tiden utvisa. Mitt intresse för journalistik, media och film håller i sig så drömmen om ett sådant jobb finns kvar, säger Anisa.

På frågan om vem som borde ansöka om Kulturslanten svarar hon:

– Alla som har en idé eller en dröm som de vill förverkliga. Gislaved är ganska litet och det finns kanske inte lika mycket att göra här som i en större stad, så utnyttja de möjligheter som finns för att göra något du tycker är roligt eller vill testa på! Kulturslanten hjälpte mig att inse vad jag vill jobba med.

Är du mellan 15 och 25 och har en idé?

Kulturslanten är ett stipendium för unga som bor i kommunen. Det kan till exempel sökas för att arrangera en konsert, en modevisning eller en konstutställning. Under projektets gång får du vägledning och stöd av Kulturplatåns ungdomscoach. Du får söka stipendium på upp till 5000 kronor. Du hittar mer information om Kulturslanten på Kulturplatåns webbplats.

Det finns fler stipendier, bidrag och priser att söka...

  • Hållbarhetsstipendiet är på 10 000 kr och kan ges till någon eller några som utvecklar kommunen i en hållbar riktning. Med hållbar menas insatser, åtgärder och kunskaper för att stärka den ekonomiska, miljömässiga eller sociala hållbarheten.
  • Gislaveds kommuns arkitekturpris är till för att belöna värdefulla insatser för god arkitektur inom kommunen.
  • Du som studerar på heltid vid universitet/högskola eller yrkeshögskola har möjlighet att söka ett pendlingsbidrag från kommunen och få tillbaka 50 procent av biljettkostnaden.

Fler bidrag och villkor för att ansöka hittar du på sidan om stipendium.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Besök och telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.