Gislaveds kommun logotyp

Den här nyheten är äldre än ett år.

En kvinna med ett litet barn i famnen sitter framför en braskamin .

Therese Lindell med sonen Joel, ett och ett halvt år

Lämnade stan för att odla ekologiskt på landet

Senast uppdaterad 30 mars 2023

På Alabo Norrbacken bor Therese Lindell med sin familj sedan 2015. Det som från början var tänkt som ett fritidsintresse blev en livsstilsförändring.

Therese är uppvuxen i Tenhult utanför Jönköping, men bodde med sin make Rasmus i stan när de bestämde sig för att flytta ut på landet. De letade efter något de kunde ha som fritidshus, med en rimlig prislapp och pendlingsavstånd till Jönköping. Therese har alltid haft ett odlingsintresse och odlat sedan hon var barn, vilket var ett av skälen till att de sökte sig från stan.

– Vi längtade ut till landet. Att bo i lägenhet var inget för oss, och det är inte direkt lätt att ha en större odling på balkongen, säger Therese.

De föll för lugnet

När de hittade huset i Alabo föll de för lugnet och att det verkligen låg mitt ute på landet nära sjöar och skog. I Alabo finns endast ett tiotal hus och gårdar, och grannsämjan är mycket god. Tanken var att ha kvar en mindre lägenhet i stan men de trivdes så bra att Alabo blev hemma direkt.

– Jag sov bara i övernattningslägenheten en natt, det kändes så fel och jag ville ju hellre vara i gemenskapen i Alabo, säger hon.

Odlingsintresset blev till ett företag

Therese och Rasmus har tre barn och i samband med föräldraledigheterna kom tankar om att odla grönsaker för att bli självförsörjande. Therese hittade en folkhögskolekurs som hon läste på distans och ju mer hon lärde sig om olika sorters jordtyper och mikrosystem, desto roligare blev det att odla. Hon började fundera på att erbjuda närodlade grönsaker till försäljning.

Levererar granna grönsaker till kunder i närområdet

Sedan 2019 arrenderar Therese en bit mark och hon driver företaget Granna Grönsaker som erbjuder närodlade grönsaker. Therese sår i omgångar för att förlänga säsongen och odlingen är i gång från maj till november. Hennes kunder prenumererar på grönsakspåsar somde hämtar upp varje vecka. Påsens innehåll varierar från vecka till vecka beroende på hur skörden ser ut, sammanlagt odlas 50 olika sorter. Therese hoppas att fler ska upptäcka odlingsintresset och hon föreläser om att odla för självhushållning, i vår bland annat på Anderstorps bibliotek. I grönsakspåsarna till kunderna skickar hon med tips på hur råvarorna ska hanteras.

– Att odla är det bästa jag vet och nu förenar jag nytta med nöje. Jag vill öka kundernas medvetenhet om hur de kan ta vara på grönsakerna och många verkar uppskatta att få lära sig mer, säger Therese.

Färska grönsaker ligger på ett bord så som tomat, zucchini, morot

I grönsakspåsarna till kunderna skickar Therese med tips.

Årets nytänkare 2020

Visste du att ”årets nytänkare” är ett pris som varje år delas ut av Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län? Therese Lindell och hennes företag Granna Grönsaker fick ta emot utmärkelsen 2020 i Gislaveds kommun.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Besök och telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.