Förslag om höjd va-taxa 2025
Senast uppdaterad 12 september 2024
Den 1 januari 2025 föreslås taxan för kommunalt vatten och avlopp höjas i kommunen. De främsta orsakerna till höjningen är kommande investeringar, ökade kapitalkostnaderna samt ökning av driftkostnader.
Inför 2025 föreslår samhällsutvecklingsnämnden att va-taxan för kommunens allmänna vatten och avloppsanläggning höjs med cirka 25 %. Förslaget innebär att både brukningsavgiften och anläggningsavgiften höjs. Höjningarna är nödvändiga för att täcka kostnaderna för va-verksamheten utan att behöva göra avkall på kvaliteten eller framtida investeringar.
- Jag förstår att höjningen kommer påverka både kommunens invånare och företag. Men vi står inför stora investeringar, bland annat ett nytt vattenverk som planeras ihop med Gnosjö kommun. Varje dag producerar vi stora mängder dricksvatten med hög leveranssäkerhet och få avbrott, och det vill vi fortsätta med, säger Anton Sjödell (M), ordförande i samhällsutvecklingsnämnden.
Slutgiltigt beslut om taxan tas av kommunfullmäktige senare i höst. I samband med beslutet kommer alla kunder att informeras om den nya taxan via sin faktura. Då kommer vi också samla information och svara på de vanligaste frågorna på vår webbplats på sidan: Avgifter för vatten och avlopp.
Bakgrundsfakta
- Du som bor i kommunen och är ansluten till kommunalt vatten och avlopp är också en del av kommunens va-kollektiv. Alla kostnader finansieras med de avgifter som anslutna kunder betalar, enligt den gällande va-taxan.
- Vatten- och avloppsverksamheten i Gislaveds kommun är självfinansierad genom va-kollektivet. Det betyder att alla kostnader för drift och underhåll täcks av avgifter från de invånare och företag som är anslutna till kommunalt vatten och avlopp. Inga skattepengar används för att finansiera vatten- och avloppsverksamheten.
- Kommunen lägger nu fram ett förslag för hur avgifterna i va-taxan kommer behöva höjas 2025. Förslaget innebär att avgifterna höjs med i genomsnitt 25 procent.
- Vatten- och avloppsverksamheten får varken gå med vinst eller förlust på lång sikt, och eventuella överskott eller underskott ska justeras inom en period på tre till fem år. Det du betalar i va-avgift går till att producera dricksvatten, rena avloppsvatten, ta hand om dagvatten (nederbörd) och att underhålla och utveckla va-infrastrukturen.
- Syftet med va-kollektivet är att de som använder vatten och avlopp betalar för den service de får. På så sätt fördelas kostnaderna rättvist mellan dem som är anslutna till systemet. Avgifterna, som består av en anläggningsavgift och en brukningsavgift, gör att vi kan hålla vatten- och avloppsverksamheten ekonomiskt hållbar. Detta gör det också möjligt att fortsätta investera i en säker och modern va-infrastruktur.