Gislaveds kommun logotyp
Den inre projektgruppen för Översiktsplanen

Viktorija Ackar, Bengt Göran Ericsson, Anton Axner och Niklas Lidström som arbetar med översiktplanen

En ny översiktsplan för Gislaveds kommun tas fram

Senast uppdaterad 14 oktober 2024

Vi arbetar nu med att ta fram en ny kommungemensam översiktsplan. Under oktober kommer tidiga dialoger att genomföras i Gislaved, Anderstorp, Smålandsstenar, Hestra och Reftele.

Arbetet med att ta fram en ny översiktsplan är påbörjat och beräknas bli klart under 2027. För att kunna säkerställa att översiktsplanen blir kommungemensam, är det viktigt att invånarna får vara med i processen genom tidiga dialoger.

Bengt Göran Ericsson, Anton Axner och projektledarna Niklas Lidström och Viktorija Ackar är med i den inre projektgruppen för översiktsplanen och arbetar med att sätta ramarna för översiktsplanen. De bidrar med sin expertis och driver projektet framåt för att ta fram ett genomtänkt och väl förankrat förslag till den nya översiktsplanen. Deras förväntningar är att många kommuninvånare tar chansen att under oktober tycka till om de tankar och idéer som finns för framtiden.

– Avsikten med de tidiga dialogerna är att ta del av vad kommuninvånarna, som är våra lokala experter, tycker och tänker om sin ort och hemkommun. Genom en geografisk dialoguppdelning når vi även landsbygdsborna och förväntan är att det ska bli spännande dialoger tjänstepersoner, politiker och invånare emellan, förklarar Viktorija.

En viktig del av de tidiga dialogerna är att få insikt i kommuninvånarnas önskemål och synpunkter.

– Vad är det som behöver utvecklas och/eller förbättras för de framtida generationerna? Är det kommunikationerna? Det rörliga friluftslivet och tillgången till dessa? Eller handlar det om nya bostads- och verksamhetsområden? Vi vill veta vilka önskemål och synpunkter som våra kommuninvånare har, säger Niklas.

För dig som vill vara med och utveckla Gislaveds kommun

De tidiga dialogerna kommer att hållas i Gislaved, Anderstorp, Smålandsstenar, Hestra och Reftele under oktober för att ge alla invånare en chans att delta. Ingen föranmälan behövs, och alla är välkomna.

Gislaved (Glashuset) den 15 oktober, klockan 18

Anderstorp (Folkets hus) den 22 oktober, klockan 18

Smålandsstenar (Torghuset) den 29 oktober, klockan 18

Hestra (Medborgarhuset) den 30 oktober, klockan 18

Reftele (Föreningsgården) den 31 oktober, klockan 18

Om du inte kan delta

Efter de tidiga dialogerna kommer ett första planförslag att tas fram. Målet är att det ska ställas ut för samråd under 2026. Invånarna kommer att ha flera möjligheter att påverka planen innan kommunfullmäktige beslutar om den.

Vad är en översiktsplan och varför är den viktig?

Översiktsplanen är en plan som visar hur vi i vår kommun ska använda mark och vatten i framtiden, och hur vi vill att vår miljö ska utvecklas och bevaras. Den innehåller de mål och beslut som kommunen kommer att följa när vi bygger och planerar för framtiden.

Planen är viktig för att underlätta framtida byggprojekt och utveckling i kommunen. Den är också värdefull för personer som funderar på att flytta hit eller företag som vill etablera sig, så att de kan se hur Gislaveds kommun planerar att växa och förändras över tid.

Hur tas kommunens nya översiktsplan fram?

Förutom den inre projektgruppen och de tidiga samtal som kommer att hållas i oktober, består projektet av ytterligare två projektgrupper och en grupp som ger stöd och råd under processen. Totalt är det ungefär 50 kommunanställda som arbetar med projektet samt en styrgrupp och en politisk ledningsgrupp. Dessutom samarbetar vi med olika myndigheter och grannkommuner.

Det krävs många olika kunskaper för att göra en bra översiktsplan, och det är just kombinationen av alla dessa som gör planen genomtänkt och välgjord.

Hur påverkas jag som invånare av översiktsplanen?

Översiktsplanen kan påverka dig som kommuninvånare på flera sätt. Den kan påverka vad som händer i ditt närområde, var nya bostäder byggs, och hur nära du har till parker och grönområden för vila och rekreation. Den kan också påverka hur vi bevarar kulturarv och natur med historiskt värde.

Översiktsplanen är en överenskommelse mellan kommunen, invånarna och staten. Den är viktig för att vi ska kunna möta dagens behov utan att äventyra framtida generationers möjligheter.

På vilket sätt kan jag som invånare vara delaktig i processen?

Ett bra sätt att vara med i processen är att delta i de tidiga dialogerna som hålls i oktober. Ju tidigare invånarna delar sina tankar och idéer om framtiden, desto bättre.

Arbetet med översiktsplanen styrs av plan- och bygglagen och är en demokratisk process. Det innebär att det hålls samråd och granskningar, där målet är att så många som möjligt ska vara med och påverka. Läs mer om hur du som invånare kan vara delaktig och hålla dig uppdatera om den framtida samråds- och granskningsprocessen.

Hur tas invånarnas behov och önskemål med i översiktsplanen?

Översiktsplanen tas fram genom en demokratisk process där invånarnas behov och önskemål tas med. Det kan ibland vara svårt att visa exakt hur varje behov påverkar planen, eftersom den bygger på en helhetsbedömning av många olika saker och intressen. Ibland kan dessa också krocka med varandra. Kommunen kanske inte heller känner till alla behov, och därför är det extra viktigt att invånare är med och deltar i processen.

Vad händer sen – hur lång tid tar det innan vi börjar se resultat?

Översiktsplanen är beroende av olika aktörer, och det kan gå snabbt eller ta lång tid innan förändringar syns i samhället. När den nya planen har blivit godkänd, kan både kommunen och privata aktörer starta projekt, som att bygga bostäder eller förbättra transporterna. I vissa fall styr Gislaveds kommun och beslutar när och hur projekten ska genomföras. I andra fall ansvarar en fastighetsägare eller en statlig myndighet, som Trafikverket, för till exempel vägar och järnvägar. Stora projekt, som vägar och järnvägar, kan ta lång tid, kosta mycket pengar och bero på beslut från Sveriges regering och riksdag.

Läs mer om den nya kommungemensamma översiktsplanen för Gislaveds kommun.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefontider

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Besök receptionen

Måndag 8.00-16.00

Tisdag-Fredag 9.00-16.00

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.