Gislaveds kommun logotyp

Direktkontakt

Individ- och familjeomsorgen

Öppettider: Måndag - fredag klockan 08.00 - 16.00

Lunchstängt mellan klockan 11.30 - 12.00

Besöksadress
Åsbjörnsgatan 2, Gislaved

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Dödsfall och begravning

Som anhörig kan du få hjälp hos begravningsbyrån, din bank och Skatteverket. Om du tillhör något religiöst samfund kan du få hjälp där. Det finns även några saker som vi på kommunen kan hjälpa dig med.

Dödsboanmälan eller bouppteckning?

När någon har avlidit kallas den egendom som finns kvar efter den avlidne för kvarlåtenskap eller dödsbo. Dödsboet företräds oftast av någon anhörig till den avlidne.

Enligt svensk lag ska dödsboets tillgångar och skulder redovisas till Skatteverket inom fyra månader från dödsfallet i en så kallad bouppteckning. Om dödsboets tillgångar bara täcker begravningskostnader samt kostnader i samband med dödsfallet, kan bouppteckningen ersättas av en dödsboanmälan och den görs av kommunens socialförvaltning.

För att göra en dödsboanmälan kontaktar du socialkontoret och en handläggare som hjälper dig. Handläggaren kommer att boka in ett besök, oftast ett hembesök i den avlidnes hem, där man tillsammans går igenom dödsboets tillgångar och skulder.

Ekonomiskt bistånd till begravnings- kostnader

Alla inkomster och tillgångar i dödsboet ska i första hand gå till begravningskostnaderna. Det är därför mycket viktigt att man inte rör de tillgångar som dödsboet har innan begravningskostnaderna är betalda. Har dödsboet inte tillräckligt med tillgångar för att täcka begravningskostnaderna kan dödsboet ansöka om ekonomiskt bistånd.

Läs mer om begravningskostnader och ekonomiskt bistånd

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidanKontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Besök och telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.