Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Social gemenskap

Att leva ett aktivt och socialt liv som äldre är viktigt för din hälsa. Det är betydelsefullt med socialt stöd och relationer med familj och vänner.

Sociala nätverk kan bidra till att stärka din självbild och öka din känsla av tillhörighet och meningsfullhet, vilket bidrar till en god hälsa.

Personer som lever ensamma, utan att ha regelbunden kontakt med andra, riskerar att må psykiskt dåligt och drabbas av ohälsa.

Hjälp med att bryta ensamhet

Ensamhet kan vara svår att bära och den kan ge såväl psykiska som fysiska symtom. Känner du dig ensam kan du få hjälp och stöd med att ändra på det.

Ensamhet kan vara frivillig eller ofrivillig. Den kan vara objektiv eller subjektiv. Vi kan uppleva stark ensamhet fast vi har många sociala kontakter och relationer. Vi kan kännas oss ensamma även i andras sällskap. Känslan av ensamhet överstiger då den faktiska ensamheten. En del människor har å andra sidan få sociala kontakter utan att känna sig ensamma.

Hur bryter jag ensamhet?

Att vara ensam kan vara förenat med skam och något som upplevs som svårt att prata om. Kanske saknar du självförtroendet och tilltron på dig själv att ta nya kontakter eller hitta nya vänner, eller så vet du inte var du ska vända dig för råd och stöd. Oavsett anledningen finns det sätt att ta sig ur ensamheten.

  • Se till att upprätthålla dina dagliga rutiner. Mat, sömn och regelbunden motion ger dig bättre förutsättningar att må bra.
  • Erbjud din hjälp till andra, till exempel genom volontärarbete eller annan frivillig verksamhet. Vi mår bra av att känna oss behövda och ibland hjälper det att flytta fokus från sig själv till någon annan. Eller fråga någon i din närhet om du kan hjälpa med något.
  • Våga ta kontakt med människor i din omgivning. Bjud en kollega på en kopp kaffe eller en lunch, eller fråga om grannen vill följa med på en promenad. Eller varför inte återknyta kontakten med gamla vänner från förr.
  • Ta vara på samtal i vardagen. Stanna upp och växla några ord med människor du träffar.
  • Tacka ja till sociala aktiviteter även om det kan kännas jobbigt. Vi behöver alla öva på vår förmåga att vara sociala.
  • Hitta andra som delar dina intressen. Gå med i en förening eller delta i aktiviteter som kurser och träffar, det gör det lättare att knyta nya kontakter. Det finns också särskilda forum för ensamstående och ensamma.
  • Hitta nya sätt att umgås, till exempel via sociala medier och videosamtal.
    Gör något du tycker om och mår bra av. Lyssna på musik, läs en bok eller gå ut i naturen.
  • Beröring och fysisk kontakt som till exempel massage ökar välbefinnandet.
  • Be om hjälp. Var inte ensam med dina tankar och känslor utan prata med en vän eller vänd dig till ett stödforum. Chansen är stor att du upptäcker att du inte är ensam om din situation.
  • Våga sök professionellt stöd för att få hjälp att hantera dina känslor och tankar, och de eventuella svårigheter du hamnat i.

Besök gärna våra träffpunkter. Här får du möjlighet att träffa andra och delta i aktiviteter.

Social gemenskap

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.



Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan



Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.