Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Översvämning

Vid kraftigt eller ihållande regn finns risk för översvämning. Det är därför viktigt att du som privatperson har din egen beredskap.

Vanliga problem i samband med översvämningar är att du inte kan använda vägar, järnvägar och tunnlar och att fastigheter blir fyllda med vatten. Vid skyfall och översvämningar prioriterar räddningstjänsten och övriga kommunen att skydda samhällsviktiga funktioner, till exempel vård-och omsorgsboenden, och de personer som inte själva kan sätta sig i säkerhet. Enskilda fastighetsägare och privatpersoner måste därför vara beredda på att själva skydda och ansvara för sin fastighet och egendom.

Håll koll på översvämningsrisken

Du kan förbereda dig genom att följa SMHI:s väderprognoser. Om du använder SMHI:s väderapp kan du även få notiser vid vädervarningar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har en översvämningsportal där du kan se kartor för översvämningsrisker utmed svenska vattendrag och kuster.

Säkra din fastighet

Som fastighetsägare har du ansvar för att skydda din egendom vid översvämning och det finns olika sätt för att säkra eller skydda din fastighet. För varje hus och fastighet behövs platsspecifika åtgärder vidtas så att risken och konsekvenserna minskar. Vid en översvämning kan du behöva bygga barriärer med hjälp av sandsäckar eller pumpa ut vatten från källaren.

Du kan få tips från räddningstjänsten eller ditt försäkringsbolag om hur du bäst skyddar ditt hus. Tänk också på att se över ditt försäkringsskydd.

På MSB:s webbplats finns en checklista för vad du bör tänka på före, under och efter en översvämning.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidanKontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Besök och telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.