Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Suicidförebyggande arbete

Vi arbetar för att öka medvetenheten om psykiska ohälsa. Bland annat utbildas all vår personal i suicidprevention. Vi använder utbildningsmaterialet "Våga fråga", från organsiationen Suicide Zero.

Utbildningsmaterial

Våga fråga är en suicidpreventiv utbildning som går igenom fakta och myter om självmord, lär ut hur man identifierar varningstecken på när psykisk ohälsa kan uppstå och hur man kan stötta någon som mår dåligt. I utbildningarna får du som medmänniska lära dig att hålla motiverande samtal och det ges konkreta råd på hur du lotsar rätt vid en akut situation. Det är fritt att använda utbildningsmaterialet för vem som helst. Men det kan komma upp en hel del frågor och känslor. Du behöver vara trygg i det.

Att prata om självmord är ett skydd för livet

Under 2022 förolyckades totalt 1 569 personer i Sverige genom självmord. Flertalet av de som tar sitt liv har en lång historik av dåligt mående, men långt ifrån alla. En del av dem avslutar sina liv plötsligt och till synes utan förvarning.

Vi som arbetsgivare och medmänniska kan göra skillnad. Genom att jobba med dessa svåra frågor, lyfta problematiken och släppa stigmatiseringen, kan vi komma långt. Om vi ger våra barn strategier till att kunna hantera eventuella kriser som tillhör livet, kan vi skapa bättre förutsättningar för ett säkrare liv.

Vi behöver prata om den psykiska ohälsan och hjälpas åt att ta död på myter för att kunna rädda liv.

Att våga fråga och att framförallt våga vara kvar i svaret, signalerar kärlek och mod. Vi behöver bli bättre på att fråga våra kollegor, anhöriga och vänner hur de egentligen mår. Genuint.

Ta stöd av en organisation

Mind.se

Spes.se

Suicidezero.se

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidanKontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Besök och telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.