Kontaktcenter
Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00
Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan
Museum
Är du intresserad av historia eller nyfiken på varför det blev som det blev? Hur kommer det sig att det finns så många industrier i området kring Gislaved och vad gjorde de som inte jobbade inom industrin? Vad gjorde barnen under dagarna förr? Frågorna kan vara många, besök ett museum för att ta reda på mer.
Gummiproduktion förknippas ofta med Gislaved. Vi har flera generationer fabriksbyggnader som varit gummifabrik. I museet finns bollar från den tidiga gummiproduktionen, vid sidan av galoscher, bottiner, skor och däck. Andra material som finns är glas från Gyllenfors Glasbruk som var i bruk 1850-1903, maskiner och produkter från celluloid-, bakelit- och plastindustrin samt läder från Remfabrikens tillverkning av drivremmar.
Allt finns samlat i den gamla Remfabriken, Gislaveds äldsta fabriksbyggnad från 1893 som ligger vackert vid vattenfallet i Nissan.
Museet är tillgängligt för alla och fungerar också som InfoPoint, vilket betyder att de kan ge viss turistinformation till besökare.
Öppettider
Vardagar kl. 10-17
Vid förbeställning öppnas gärna museet för grupper eller andra tillställningar vid andra tider än ovan angivna (gäller även helger).
Gislaveds industrimuseum
Danska vägen 13
332 36 Gislaved
Telefon: 0371-149 35
Fax: 0371-149 35
E-post: Gislaveds industrimuseum
Museet består av en gammal järn- och metallvarufabrik som idag ligger vid Mofors kvarndamm på Ågatan, inte långt från Anderstorps centrum.
Fabriken var i bruk mellan 1919 och 1980 och visar den automatisering och elektrifiering som skedde i en liten metallindustri. De remdrivna maskinerna fungerar fortfarande och fabriken är en föregångare till dagens moderna industritillverkning. Här tillverkades bl.a stansade och pressade artiklar av alla metaller. Idag är det Anderstorps hembygdsförening som svarar för byggnaden.
Museet, som var Törås metallgjuteri, ligger i södra delen av Töråsområdet i Anderstorp. Grundare var Aron Josefsson som flyttade hit med sin familj vid sekelskiftet. Förutom en liten stuga och ladugård byggde han ett gjuteri, numera rivet. Nuvarande gjuteri byggdes 1909 och var i bruk till 1960-talet.
Verksamheten bestod av metallbearbetning och ytbehandling. Museet består av tre i vinkel sammanbyggda längor.
Produkterna som tillverkades från 1900-talets början och fram till 1960-talet var bl.a fönsterskruv, vred i olika typer, svarvade ljusstakar mm.
Anderstorps hembygsförening kan visa museet.
I Reftele hittar du Ölmestad skol-och bruksmuseum. Det är inrymt i Ölmestads gamla skola, byggd 1926 och användes som folk- och grundskola fram till 1966 då nya Ölmestadsskolan tog i bruk.
Samlingarna innehåller bland annat föremål från nedlagda skolor i gamla Reftele kommun. Här finns en skolsal inredd med gamla skolbänkar som man gärna får provsitta. Om du lyfter på bänklocket hittar du gamla skolböcker. Museet har bl.a. drygt 800 skolplanscher, en textilutställning och en stor samling bruksföremål.
I stora salen på övervåningen finns allt från knappar till cyklar och motorsågar. Textilutställningen visar bland annat lin- och ullberedning, bandvävning, sömnad och utrustning för skötsel av textilier.
Släktforskning
Är du intresserad av släktforskning? I museet finns möjligheter till detta. Den verksamheten sker i samarbete med föreningar och studieförbund, i huvudsak på kvällar och helger.
Du kan också släktforska på biblioteken i Gislaved och i Hestra.
Kontakta museet
Mail till Gunvor Nygren.
Telefonnr: 0708-30 15 57
Sidans innehåll senast uppdaterat:
Saknar du något på denna sida?
Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.