Gislaveds kommun logotyp
Foto på ett rött skåp med bindor och ob i.

RedLocker, satsning på elevernas initiativ.

RedLocker

Senast uppdaterad 15 oktober 2024

Från ett fiktivt skolprojekt till att bli ett av Europas första distributörer av gratis mensskydd – hur går det till och vad har det med Gislaveds gymnasium att göra?

Hur började det?

Liza Erikssons och Clara Lidmans resa med Redlocker började under en kurs i entreprenörskap och företagande på gymnasiet i Nacka. Projektet föddes ur en frustration över bristen på tillgång till mensskydd på offentliga platser som skolor och gym.

Foto på skaparna av företaget: Liza Eriksson och Clara Lidman.

Liza Eriksson och Clara Lidman.

Liza hade länge burit på idén och ifrågasatt varför man redan som väldigt ung tvingades lösa det här väldigt vardagliga problemet att inte ha tillgång till mensskydd på olika platser, oavsett om det var skolan, gymmet eller fritidsgården.

Vi fick så stor respons under UF-året att det blev vår uppgift att leverera produkten till framför allt skolor. Med hundratusentals följare på Tik Tok och Instagram förväntade sig folk att vi skulle leverera något. Vi hade ordrar innan produkten ens fanns, vilket säger mycket om Redlocker.

Foto på själva skåpet. Det finns ratar som man vrider på för att få ut en binda eller en ob.

Ett litet skåp med stor inverkan.

Gislaveds gymnasium

2020 kom eleverna på Gislaveds gymnasium med förslaget att RedLocker skulle finnas i gymnasiets lokaler. Detta var något som ledningen lyssnade på och sedan 2022 finns sex stycken automater på skolan. Fyra ytterligare är beställda. Detta har eleverna uppskattat och sett som ett bevis på att skolan verkligen bryr sig om sina elever.

Foto på Gymnasiet.

Gislaveds gymnasium.

En förmån

Tjejerna på skolan ser det som en förmån och många som pendlar in till gymnasiet från våra ytterorter, Broaryd, Hestra, Burseryd med fler menar att det är en stor fördel att slippa åka hela vägen hem bara för att man glömt mensskydd. Man behöver inte avbryta sin skoldag eller missa undervisning på grund av att man fått mens.

Jag tycker att det är bra för ibland så har man glömt att ta med sig skydd eller fylla på i sitt eget skåp, då är det skönt att det finns”, säger en tjej i åk 3.

Viktig milstolpe

Har inte skolsköterskan mensskydd eller någon kompis, kanske en del undrar? Det är inte alla dagar och tider som skolsköterskan är på plats och det är inte heller alla ungdomar som vågar eller vill fråga. På vägen mot ett öppnare samhälle vad det gäller mens så är detta en viktig milstolpe. Många elever ser det också som en jämställdhetsfråga.

Foto på bindor, ob och trosskydd i en necessär.

Ökad tillgänglighet av mensskydd.

Bakgrund

I mars 2023 lämnade Vänsterpartiet in en motion som mynnade ut i att utbildningsförvaltningen fick i uppdrag att utreda möjligheten att införa kostnadsfria mensskydd på kommunens grundskolor och gymnasieskola. Vänsterpartiet lyfte frågan ur ett jämställdhets- och jämlikhetsperspektiv.

Utredningen visade att det erbjöds gratis mensskydd på kommunens grundskolor och gymnasieskola. Frågan riktades istället in sig på en ökad tillgänglighet. Mensskydden finns oftast att tillgå hos skolsköterska eller hos någon annan ansvarig vuxen på skolan, och problem uppstår om de inte är på plats just när eleven är i behov av ett mensskydd. Målet är nu, efter beslut i utbildningsnämnden, att förbättra tillgängligheten.

Utvärderingen av gymnasiets införande av Red Locker visar på en positiv feedback från både elever och personal på gymnasiet, så nu är det grundskolorna som tagit över stafettpinnen för att hitta smarta lösningar på respektive skola. Vi uppmuntrar skolorna att involvera elevrådet i arbetet för att få med elevernas tankar och idéer. Det är ju de som ska uppleva att det är lätt att få tag i gratis mensskydd!

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefontider

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Besök receptionen

Måndag 8.00-16.00

Tisdag-Fredag 9.00-16.00

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.