Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan

Kontrollansvarig, riskbedömning och kontrollplan

Du som ska bygga, riva eller utföra markarbeten kan behöva en kontrollansvarig (KA), för ditt projekt.

Kontrollansvarig stöttar dig som byggherre (beställare) så att byggprojektet uppfyller byggreglernas tekniska egenskapskrav. Dessa krav handlar om saker som hållfasthet, brandsäkerhet, energieffektivitet, ventilation och tillgänglighet, och de finns för att skydda människor och miljön.

Riskbedömningen och kontrollplanen hjälper dig identifiera risker och undvika fel under byggprojektet.

Byggherrens ansvar

Byggherre är den som för egen räkning låter utföra ett byggprojekt. Byggherren har det övergripande ansvaret för att lovet/startbeskedet följs och att tekniska egenskapskrav enligt Plan- och bygglagen uppfylls.

En riskbedömning och kontrollplan krävs krävs om det finns en kontrollansvarig vid lov eller anmälan och ska anpassas efter vad som ska göras. En kontrollansvarig behövs i de flesta byggprojekt, utom vid vissa mindre åtgärder. En kontrollansvarig bör finnas föreslaget vid bygglovsansökan.

Kontrollansvarig

En kontrollansvarig väljs av byggherren/sökanden. En kontrollansvarig stöttar byggherren så att byggprojektet uppfyller byggreglernas tekniska krav. Den kontrollansvarige ska vara certifierad och ha en självständig ställning till byggherren. Krävs en kontrollansvarig, behöver den registreras till ärendet innan beslut kan fattas om lov eller startbesked.

Riskbedömning

Innan du tar fram förslag till kontrollplan behöver du göra en riskbedömning. I ärenden där det krävs kontrollansvarig ska en kontrollplan tillsammans med dokumenterad riskbedömning visas upp. De identifierade riskerna och riskåtgärderna i riskbedömningen som bedöms vara kritiska moment noteras sedan som kontrollpunkter i kontrollplanen.

Det krävs att projektörer och entreprenörer är utsedda innan arbetet med en riskanalys kan påbörjas. Bäst är om samtliga parter som är involverade i ditt projekt hjälps åt att ta fram risker och riskåtgärder. Hur komplex din åtgärd är påverkar omfattningen av handlingarna för projektet.

Kom ihåg att lämna in en organisationslista med aktörer som varit involverade i riskbedömningen.

En riskbedömning ska aldrig innehålla punkter om arbetsmiljö utan endast byggtekniska frågor.

Guide för riskbedömning och kontrollplan Pdf, 145.3 kB.

Läs mer på Boverkets sida om riskbedömning

Kontrollplan

Kontrollplanen ska säkerställa att identifierade risker kontrolleras och uppfyller nödvändiga lagkrav. Kontrollplanen ska vara anpassad till omständigheterna i det enskilda byggprojektet. Det innebär att den ska var objektspecifik och ha den detaljeringsgrad som behövs för att säkerställa att tekniska krav uppfylls. Den ska också säkerställa att både förbudet mot förvanskning och att kraven på varsamhet, enligt PBL, efterlevs.

Det är byggherren/sökande som är ansvarig för att det finns en kontrollplan. I de fall det krävs en kontrollansvarig ska den personen hjälpa byggherren att ta fram ett förslag till kontrollplan. Utöver byggherre, fastighetsbeteckning, organisationslista och åtgärd ska kontrollplanen innehålla kontrollpunkter för de kritiska momenten inom projektets produktionsskede. Utgå från projektets riskbedömning.

I kontrollplanen ska du svara på frågorna: VAD, VEM, HUR och NÄR

  • Vilket kritiskt moment ska kontrolleras?
  • Hur kommer kontrollen att utföras?
  • Vilket dokument kommer kontrollen jämföras mot?
  • På vilket sätt redovisas resultatet?
  • Vem som ska utföra kontrollerna?
  • När ska kontrollerna utföras?

Guide för riskbedömning och kontrollplan Pdf, 145.3 kB.

Boverket har tagit fram en checklista som hjälper dig att skapa din egen kontrollplan. Utgå från checklistan och gör din kontrollplan som ett separat dokument.

Boverkets checklista för att ta fram en kontrollplan

Efter att projektet är färdigt lämnar du som sökande den ifyllda kontrollplanen tillsammans med eventuell dokumentation och intyg till kommunen. Därefter kan du få ett slutbesked.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.



Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan



Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefontider

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Besök receptionen

Måndag 8.00-16.00

Tisdag-Fredag 9.00-16.00

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.

Dag innan röd dag är telefonen och receptionen öppet 08.00-12.00.