Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Vedeldning

Ved och pellets är miljövänligt biobränsle. Du behöver anmäla pelletspanna eller vedpanna till oss eftersom de räknas som eldstad. Vår energirådgivare hjälper dig att hitta det som passar dig bäst.

Fördelen med biobränsle

Det finns värmesystem för vedeldning, pellets och spannmål. Fördelen med biobränslen är att de är både billiga och klimatvänliga, och fungerar tillsammans med solvärme. Dessutom är tekniken enkel och har en lång livslängd. Utrustningen är också lätt att underhålla och reparera.

Eldning med biobränsle är ett bra alternativ eftersom det inte bidrar till något nettotillskott av koldioxid, det bidrar också till minskad el- och oljeförbrukning. Men eftersom röken innehåller sot och partiklar kan vedeldning ha en negativ inverkan på människors hälsa. Risken för störning varierar beroende på hur du eldar, väderlek, husets läge i förhållande till grannar och vad du har för panna, kamin och spis.

Det är också också vilktigt att du sotar och eldar säkert. Du kan läs mer om hur du eldar säkert på räddningstjänstens sidor om brandskydd och sotning.

Läs mer om hur du bör elda med ved i kamin, spis och ugn på Naturvårdverkets webbplats.

Det är alltid du som eldar som är ansvarig för att röken inte orsakar olägenheter för människors hälsa.

Koppla pannan till en ackumulatortank

En ackumulatortank är en isolerad vattenbehållare som lagrar värme, ungefär som en stor termos. Eldar man mot en ackumulatortank kan energin lagras och tas ut vid ett annat tillfälle.

Här finns också möjligheten att koppla till en solfångare som producerar varmvatten. Under sen vår, sommar och tidig höst kan solfångaren sköta i princip all produktion av varmvatten för användning till dusch och disk utan att vedpannan behöver arbeta.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidanKontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Besök och telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.