Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Nyhetsbrev från demokratiberedningen

I demokratiberedningens nyhetsbrev hittar du nyheter inom området medborgardialoger och demokrati. Vi skriver bland annat om lokalsamtal, gymnasiedialoger och medborgarrådet. Demokratiberedningen har 12 ledamöter. Ordförande är Agneta Karlsson.

Du kan även prenumerera på nyhetsbrevet från demokratiberedning. Då får du ett mail varje gång ett nytt publiceras.

Läs mer om demokratiberedningen och deras arbete

Demokratiberedningens nyhetsbrev

Under våren har demokratiberedningen mött 227 personer genom olika medborgardialoger. De flesta dialoger har handlar om efterfrågan av nya mötesplatser och trygghetsfrågor på olika sätt.

Lokalsamtal

Den 16 maj genomfördes ett lokalsamtal i Ås förbundsgård där demokratiberedningen och tjänstepersoner från kommunen träffade bygdens invånare. Några ämnen som diskuterades var trygghet på vägen, tillgången till bostäder och grannsamverkan. Under kvällen informerades även om medborgarbudgeten, 125 000 kronor som ska investeras i området under 2024. Alla som bor i lokalsamtalsområdet Kållerstad, Ås, Tallberga och Sunnaryd har möjlighet att lämna in förslag och rösta på hur pengarna ska användas.

Skicka in ditt förslag till medborgarbudgeten

Medborgarråd

Ett nyligen startat medborgarråd har på kort tid fått in 80 intresseanmälningar. Det är vi glada för! Det finns fortfarande möjlighet att göra en intresseanmälan till denna digitala panel.

Jag vill anmäla mig till medborgarrådet

Medborgarrådet är ett nytt sätt att påverka utvecklingen i kommunen. Enkäter som skickas har olika tema varje gång. Rådet är öppet för alla som är över 16 år och bor i kommunen. Vi hoppas att du också vill vara med. Första enkäten skickas ut inom kort!

Gymnasiedialogen

Ett antal ungdomar som sitter runt ett bord och genomför ett grupparbete.

Mötesplatser för unga vuxna och trygghet i samhället är de viktigaste frågorna för gymnasieeleverna i Gislaved. Det visar gymnasiedialogen som demokratiberedningen genomför varje år. Demokratiberedningen träffade 21 klasser under hösten 2022 och gjorde ett återbesök i skolan i maj 2023. Då fick eleverna rösta om vilka frågor de tycker är viktigast utifrån de frågor som diskuteras i höstas. 177 elever lämnade sina åsikter till demokratiberedningen under återbesöket.

Följande är punkter som ungdomarna tycker är viktiga:

  • Mötesplatser måste vara öppna på kvällstid och riktade till ungdomar i gymnasieålder.
  • De vill umgås och träffa nya människor.
  • Folk i rörelse ökar känslan av trygghet och gör det lättare att vara ute på kvällarna.
  • Mötesplatser spelar roll för välmående och psykisk hälsa. Att träffas känns roligt och meningsfullt.

Föreningsmöte på Trasten

Demokratiberedningen mötte det aktiva föreningslivet på området Trasten i Gislaved i april. Beredningen har träffat 14 personer från området som representerar olika föreningar och åldrar. Slutsatsen utifrån mötet var en tydlig efterfrågan av mötesplatser. En viktigt medskick till kommunen är att skapa långsiktiga lösningar. Människor på Trasten känner sig projekttrötta.

En del personer som bor i bostadsområdet känner att kommunen är indelad i ”vi och dom”. Beredningen fick en uppmaning att prata med flera på området, särskilt med unga. Föreningarna man träffade vill också ha hjälp med att skapa olika typer av mötesplatser, allt från plats för föreningsaktiviteter till hjälp med samhällsinformation och myndighetskontakter. Arbetet på bostadsområdet Trasten fortsätter till hösten.

Prenumerera på nyhetsbrevet från demokratiberedningen

Hantera prenumeration

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidanKontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i sommar

Måndag:

08.00-16.00

Tisdag:

08.00-16.00

Onsdag:

08.00-16.00

Torsdag:

08.00-16.00

Fredag:

08.00-16.00

Andra öppettider kan förekomma i samband helgdagar.