Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Fysisk aktivitet

All form av fysisk aktivitet kan påverka din hälsa positivt. Varje steg och varje rörelse har betydelse. Genom att träna och röra på dig kan du bibehålla styrka, rörlighet, balans och ork.

Att träna och vara mer fysiskt aktiv i vardagen gör att du kan må bättre både fysiskt och psykiskt. Det minskar också risken för att du ska falla eller drabbas av skador i samband med fall. Gå en promenad, ta trapporna istället för hissen, städa eller hänga tvätt är exempel på fysiska aktiviteter som gör att du kan vara aktiv i vardagen.

Det är viktigt att du rör på dig varje dag, sitter mindre och skapar goda vanor där fysisk aktivitet ingår. Stillasittande begränsar dig från att vara fysiskt aktiv och ökar risken för sämre hälsa.

Du bör också träna några gånger i veckan. Det är aldrig försent att börja träna och du kan öka din kondition, muskelstyrka och balans oavsett om du är ung eller äldre. Träningen behöver inte vara så komplicerad, bara att den är anpassad utifrån dig och dina förmågor. Tänk på att träningen måste vara lite utmanade för dig, men vad som är utmanande är väldigt individuellt.

En tredjedel av alla som är 65 år eller äldre råkar en eller flera gånger per år ut för en fallolycka, inte sällan med konsekvenser som kräver sjukhusvård. En av dem är Inger, som i våras ramlade och hamnade på golvet hemma i tvättstugan. Nu har hon bestämt sig för att göra vad hon kan för att det inte ska hända igen.

Här kan du läsa om Inger som balanserar för att undvika fall (länk till Region Jönköping)

Kondition

Konditionsträning är bra för hjärtat, blodkärlen och lungorna, men kan också påverka hjärnan på flera positiva sätt. När du tränar kondition kan du uppleva dig mer nöjd och pigg genom att endorfiner frigörs i hjärnan. Endorfiner är ett hormon som också kan göra att du känner dig mindre stressad, har mindre ont och sover bättre.

Du behöver röra på dig minst 30 minuter varje dag. Du kan dela upp tiden i tre pass om 10 minuter under dagen om det passar dig bättre.

För att öka din kondition är det viktigt att du rör på dig på ett sätt som gör att du blir varm, ökar din puls och blir andfådd. Det kallas för måttlig intensitet. Vilka aktiviteter som gör att man uppnår måttlig intensitet är olika för olika personer.

En rask promenad, jogga, dansa, simma eller cykla är exempel på aktiviteter som kan förbättra din kondition. Att röra sig ute i naturen är också ett bra sätt att träna sin kondition eftersom naturen har varierande terräng.

Styrka

Alla muskler bör tränas, främst är det de stora musklerna i ben, armar, rygg och mage som behöver träning. Exempelvis är benmusklerna särskilt viktiga att träna för att minska risken för att du ska falla.

Du som är äldre behöver styrketräna minst två gånger per vecka. För att musklerna ska bli starkare är det viktigt att du tar i så att musklerna blir trötta.

Balans

När du blir äldre är det viktigt att träna din balans. God balans i kombination med god muskelstyrka minskar risken för att du ska falla.

Ett bra sätt att träna sin balans är att träna musklerna i benen. För att din balans ska förbättras måste träningen upplevas som utmanande. Vad som är utmanade för dig beror på din nuvarande förmåga. Öka svårighetsgraden på din balansträning successivt genom att ha mindre stöd (hålla i dig med två händer, en hand, ett finger eller helt utan stöd).

Exempel på balans- och styrkeövningar för att minska risken för fall

Träningsfilmer

Här presenterar vi olika träningsfilmer med bra övningar för styrka och balans.

Starta filmen genom att klicka på pilen. Vill du se filmen i fullskärm så klicka på "rutan" längst ner i det högra hörnet.
För att komma ur helskärmsläge trycker du på Esc-knappen på tangentbordet uppe till vänster.

Rörelsebingo

Varför inte testa en ny aktivitet som kan utföras av seniorerna! Dutt´n go är en gruppaktivitet som varva animerade rörelse till musik med bingospel. Varva duttande på bingobrickan med sköna rörelse som stärker kroppen.

Skellefteå kommun har skapat ett digitalt bingospel som kallas Dutt'n go. Dutt'n go är en gruppaktivitet som varva animerade rörelse till musik med bingospel.

Varje rörelse visas i 30 sekunder och kan utföras stående eller sittande. Därefter visas en bingosiffra och det är dags att dutta på de fysiska bingobrickorna.

Häng med på rörelser till härlig musik och dutta sedan på din bricka. 🎵 🕺💃

Kom ihåg att ladda ner bingobrickorna och skriva ut dem innan ni börjar!

Vem får bingo först?

Här kan du läsa mer om Dutt'n go genom att klicka på länken nedan !

Rörelsebingo Dutt'n Go

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidanKontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Besök och telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.