Kompostering av hushållsavfall

För att kompostera hushållsavfall måste du ha en varmkompost och sköta den så att den inte stör dina grannar. Du sorterar ut ditt matavfall och lägger det i en godkänd varmkompostbehållare på din tomt. Du står själv för skötsel och utrustning. Innan du kan använda varmkompost måste du anmäla det i vår e-tjänst.

Kompostering ska anmälas

Boende i Gislaveds kommun måste ändra abonnemang hos Samverkan Återvinning Miljö (SÅM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) för att inte betala för att de ska hämta matavfallet.

I Tranemo kommun är matavfallsinsamling obligatorisk. Om ni inte vill ha ett separat brunt kärl för matavfall måste ni ansöka om dispans via e-tjänsten ovan.

Om ni har frågor är ni välkomna att ta kontakt med miljöhandläggare via vårt kontaktcenter på telefon 0371-810 00.

Behållare för kompostering av matavfall

Om du ska kompostera matavfall året runt behöver du ha en speciell behållare för kompostering av matavfall. Det finns många att välja mellan. Läser du på ordentligt kan du även bygga den själv. Behållaren ska ha lock, väggar och botten och vara utformad så att skadedjur inte kan ta sig in. Om du ska ha nät som botten får hålen därför inte vara större än 7 mm i diameter.

I en stillastående behållare måste du röra om då och då för att ventilationen – syretillförseln – ska bli tillräcklig och komposteringen jämn. Det finns också rörliga behållare där innehållet luftas genom att trumman roteras. En kompostbehållare kan ha ett eller flera fack. Fler fack underlättar för komposten att mogna. Ska du kompostera matavfall året runt måste också behållaren vara isolerad. Då blir det en så kallad varmkompost.

Hur stor ska komposten vara?

En stor kompostbehållare är lättare att hålla igång än en liten. Den fryser inte heller lika lätt på vintern. En isolerad kompost bör rymma minst 50 liter per person, en oisolerad cirka 100 liter per person. Om du även vill kompostera trädgårdsavfall i samma behållare behöver den vara ännu större. Av 100 liter hushållsavfall och strö blir det cirka 25 liter färdig kompostjord.

Tips för en bra kompost

  • Börja gärna kompostera på våren eller sommaren, då är det lättast att få en väl fungerande kompost
  • Placera komposten i skugga eller halvskugga
  • Börja med ett rejält lager kvistar i botten för att få syretillförsel underifrån
  • Tillsätt gärna lite kompostjord, stall- eller hönsgödsel – det hjälper igång processen
  • Lägg hellre på lite och ofta, än mycket och sällan
  • Finfördela köksavfallet innan du slänger det i komposten
  • Låt maskar komma in och hjälpa till med nedbrytningen
  • Täck nyslängt matavfall med ¼ strö: gräsklipp, sågspån, sönderrivna äggkartonger, hackad halm, torra löv, flis och liknande
  • Rör om minst en gång i veckan
  • Färdig kompost är mörk och smulig – och den luktar jord. Låt den då eftermogna övertäckt i 2–3 månader.

Sidan uppdaterades senast: