Avfall och återvinning

SÅM - kommunalförbund med ansvar för avfallshanteringen

Sedan 1 januari 2018 har SÅM ansvaret för avfallshanteringen i Gislaveds kommun liksom även i Gnosjö, Värnamo och Vaggeryds kommuner. SÅM är förkortning för Samverkan Återvinning Miljö och är ett gemensamt kommunalförbund för de fyra GGVV-kommunerna. 

Minska avfallet

I Sverige är vi ganska duktiga på att ta hand om vårt avfall och sopsortera. Det mesta avfallet blir material till nya produkter eller energi. Men det hade varit ännu bättre om de totala avfallsmängderna i samhället minskade eftersom det skulle ge en ännu större miljönytta. 

Det är viktigt att inse att det är skillnad mellan att blir bättre på att sortera och att minska den totala avfallsmängden. När avfallssorteringen blir bättre innebär det en minskning av restavfallet i soptunnan men den totala avfallsmängden minskar inte. Avfallet har bara bytt plats från soptunnan till återvinningsstationen. Läs mer om att förebygga och minska avfall

Bild av ett studentrum med flera secondhandprylar 

Att handla second hand är ett sätt att minska avfallet. 

Du kan ockå läsa mer om att vara avfallssmart på Miljönär.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och även på sopor.nu - Sveriges avfallsportal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades senast: