Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan

Lokalsamtal hösten 2024

Steg i processen:


  1. Inbjudan
  2. Dialog
  3. Förslagsinlämning
  4. Beredning av förslag
  5. Omröstning
  6. Genomförande

Under hösten fokuserar vi på området Broaryd, Gryteryd. Denna sida kommer samla aktuell information och uppdateras löpande. Läs mer om lokalsamtal.

Välkommen på lokalsamtal den 22/10

Du som bor i området runt Broaryd och Gryteryd är välkommen på lokalsamtal.

Tid: Tisdagen den 22 oktober 2024 klockan 19.00

Plats: Trivargården i Skeppshult.

Varför är vi i Trivargården? Vi hittade tyvärr ingen tillräckligt stor lokal i Broaryd. Baserat på deltagarantal från tidigare lokalsamtal i Broaryd, Gryteryd och antalet personer som kommer delta från kommunen har vi valt Trivargården eftersom vi bedömer att antalet deltagare kan komma att överskrida vad som är möjligt i de lokaler som finns i Broaryd.

Anmäl dig på länken nedan senast den 17/10 för att delta

Under ett lokalsamtal har du och dina grannar möjlighet samtala direkt med politiker och tjänstepersoner om hur ni vill att er bygd ska utvecklas.

Efter lokalsamtalet kan du vara med och bestämma om en medborgarbudget på 125 000 kronor för lokala satsningar. Vi kommer berätta mer om hur det fungerar under mötet.

Frågor och svar om mötet den 22/10

Vilka deltar från kommunen?

Totalt kommer det vara ca 20-25 representanter från Gislaveds kommun på mötet. De som kommer närvara är tjänstepersoner, demokratiberedningen och vissa nämndsordförande. Vilka verksamheter som är representerade väljs ut baserat på enkätsvar inför lokalsamtalet. Utifrån svaren kommer följande teman att bemannas:

  • Trafikfrågor och vägar
  • Kollektivtrafik - Länstrafiken kommer finnas på plats
  • Samhällsbyggnad och bostäder
  • Fastighetsfrågor
  • Frågor om skola och förskola
  • Vård- och omsorgsfrågor
  • Bibliotek och kulturverksamhet
  • Fritidsaktiviteter för unga och fritidsanläggningar


Lokalsamtalet är en mötesplats där invånare i Broaryd, Gryteryd, tjänstepersoner och politiker kan samtala direkt med varandra kring frågor som är aktuella för området. Det kan till exempel handla om pågående projekt, kommunala verksamheter eller utvecklingsidéer.

Lokalsamtalet sker framförallt i mindre grupper. Under första delen av mötet kan du som deltagare välja de teman som är relevanta för dig och ställa dina frågor, resonera och samtala direkt med berörda personer från kommunen vid olika stationer. Under andra delen av mötet har vi en dialog kring Broaryd, Gryteryds framtida utvecklig på en övergripande nivå tillsammans med demokratiberedningen.

Efter lokalsamtalet dokumenteras utvecklingsförslag och de frågor och synpunkter som tagits upp tillsammans med svar från kommunen. Dokumentationen publiceras på hemsidan och skickas ut till de som deltagit i lokalsamtalet via mejl. Dokumentationen skickas också till berörda förvaltningar och nämnder samt till kommunfullmäktige.

Vi hittade tyvärr ingen tillräckligt stor lokal i Broaryd. Baserat på deltagarantal från tidigare lokalsamtal i Broaryd, Gryteryd och antalet personer som kommer delta från kommunen har vi valt Trivargården eftersom vi bedömer att antalet deltagare kan komma att överskrida vad som är möjligt i de lokaler som finns i Broaryd.

Alla som bor i eller har annan anknytning till lokalsamtalsområdet Broaryd, Gryteryd är välkomna. För att delta behöver du anmäla dig senast den 17 oktober via länken ovan. Kommunen bjuder på fika till alla som anmält sig i förväg.

Lokalsamtalsområdet

Du som bor eller verkar inom området är välkommen att delta i lokalsamtalet

Karta över lokalsamtalsområde Broaryd, Gryteryd

Tidsplan

Lokalsamtalet består av flera delar. Listan kommer uppdateras med datum och tider:

  • Informationsmöte med föreningar/lokal arbetsgrupp augusti 2024
  • Inbjudan och enkät - september 2024
  • Lokalsamtal i skolan - oktober 2024
  • Lokalsamtal med allmänheten - 22 oktober 2024
  • Förslagsinlämning medborgarbudget - 23/10 - 22/11 2024
  • Beredning av förslag
  • Omröstning om medborgarbudget - januari 2025
  • Återbesök - januari 2025
  • Genomförande av medborgarbudgetprojekt - 2025

Kriterier för medborgarbudget

  • Den totala budgeten är 125 000 kr och kan användas till en eller flera satsningar som genomförs i det aktuella lokalsamtalsområdet.
  • Pengarna ska användas till något som är till nytta och glädje för många. Det ska vara praktiskt genomförbart och vara tillgängligt för allmänheten.
  • Pengarna kan tex. användas till att möjliggöra aktiviteter, köpa in utrustning, göra mindre fysiska förändringar eller medfinansiera större projekt, som Leader-projekt.
  • Satsningen/satsningarna genomförs året efter lokalsamtalet.
  • Satsningar kan genomföras av en förening eller kommunen. Vi ser gärna att du som lämnar in ett förslag planerar att vara delaktig i genomförandet. Medborgarbudgeten kan inte betalas ut till privatpersoner.

Aktuella projekt i området

  • Renoveringen av Klockargårdsskolan pågår och förväntas vara klar till årsskiftet. Du kan läsa mer om projektet här.
  • Åtgärdsvalsstudien som ska lämna förslag på hur Lugnet med omgivning ska förvaltas vidare pågår och inriktningsbeslut kommer fattas under hösten.
  • Arbetet med att ta fram ny detaljplan för Hestra 1:16 kommer återupptas under hösten 2024. Du kan följa processen här.

Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. En översiktsplan är kommunens avsiktsförklaring och är vägledande avseende hur mark- och vattenområden och bebyggd miljö ska användas, utvecklas och bevaras nu såväl som i framtiden. Gislaveds kommun har en gällande översiktsplan från 2016 som är kommunomfattande och en gällande fördjupning av översiktsplan för Broaryd från 2008.

Just nu pågår ett projekt där en ny kommunövergripande översiktsplan kommer tas fram.

Här finns mer information om den nya översiktsplanen

Kommunens service i ditt område

Kommunen har ett brett ansvarsområde när det gäller samhällsservice. Här presenteras ett urval av verksamheter nära dig. Vill du veta mer om kommunens övriga verksamhet kan du söka dig fram på hemsidan.

Kommunen erbjuder service när:

Turisminformation

Enter Gislaved är ansvariga för turisminformation i kommunen. Aktuell turisminformation finns på Visit Isabergsregionen. Du kan också hitta information via Naturkartan.

Bibliotek och bokbuss

Närmaste bibliotek finns i Broaryd. Biblioteket renoveras just nu och är därför ersatt av bokbuss. Besök bibliotekets hemsida för aktuell information.

Bokbussen besöker: Södra Kindhult, Timmershult, Gryteryd (kyrkan), Broaryd (skolan), Käringahult, Klockargårdskolan och
Broaryds förskola. Det går att önska vart bokbussen stannar. Aktuell turlista hittar du här.

Projektstöd eller föreningscheckar från Leader Västra Småland

Kommunen är medfinansiär till Leader Västra Småland där du som lokal förening eller lokalt företag kan söka projektstöd för att genomföra din idé. Det finns både möjlighet att få en Leader-check mellan 5000-30 000 kr som innebär mindre administration och ett större projektstöd som kräver en mer omfattande ansökan. Du kan ta kontakt med Leaderkontoret i Gnosjö för att få stöd att utveckla din idé och utforma ansökan. Läs mer på Leaders hemsida.

Näringsliv och företag

Enter Gislaved är ett kommunalt bolag med uppdrag att utveckla konkurrenskraft för handel, besöksnäring och näringsliv i Gislaveds kommun. Hos Enter kan du få hjälp att starta företag eller utveckla din verksamhet.

Projektbidrag för unga

Kulturslanten kan sökas av dig som är 13-25 år för att genomföra kulturprojekt riktade till allmänheten. De som söker bidraget får coachning av personal på kulturplatån.

Initiativpengar kan sökas av dig som är 13-25 år för att genomföra fritidsaktiviteter av och för unga.

Föreningsbidrag

Föreningar i Gislaveds kommun kan söka bidrag för verksamhet inom följande områden:

När du ska bygga nytt eller bygga om behöver du oftast någon form av bygglov eller en bygganmälan. Läs mer om bygglov.

Här finns en karta där du kan hitta ledig mark i Gislaveds kommun.

Om du vill bygga sjönära behöver du ta hänsyn till strandskyddsregler. På vissa platser finns möjlighet att bygga närmare vattenlinjen, så kallade LIS-områden. I kommunkartan kan du hitta utpekade LIS-områden genom att klicka i lagret "Bygga och bo" samt "LIS-områden".

Det kommunala bostadsbolaget Gislavedshus förvaltar och hyr ut lägenheter i Broaryd tätort. Du kan läsa mer och söka lediga bostäder på deras hemsida.

Kommunen erbjuder hemtjänst och hemsjukvård till personer som har behov av detta. Det finns även andra former av stöd och hjälp. Läs mer om omsorg och stöd.

Klockargårdsskolan i Broaryd är en f-6 skola med tillhörande fritids. Du kan läsa mer på skolans hemsida.

I anslutning finns även Broaryds förskola med 4 avdelningar. Här kan du läsa mer om förskolan.

Offentlig service som bedrivs av regionen eller staten

Jönköpings länstrafik ansvarar för kollektivtrafiken i Gislaveds kommun. Vi har en regelbunden dialog med JLT där vi kontinuerligt arbetar för att göra hela kommunen mer tillgänglig med kollektivtrafik.

Du kan använda dig av länstrafikens närtrafik

Närtrafik kan användas för att åka mellan bostaden och närmaste tätort inom kommunen, alternativt kommunhuvudorten och i vissa fall över kommun/länsgräns. Du kan även åka till närmaste hållplats. Det är också möjligt att resa till fritidsanläggningar som ligger i anslutning till tätort (max 3 km utanför tätort). Läs mer här: Närtrafik (jlt.se)

När du vill lämna synpunkter angående kollektivtrafik ska du kontakta länstrafiken: Lämna synpunkter (jlt.se). Önskemål om förändringar i utbudet som skickas in till JLT tas vidare för en behovsbedömning inför kommande tidtabell. Det är större chans att ditt önskemål tas i beaktning ifall du specificerar tider och hållplatser som kan vara aktuella för ytterligare avgångar snarare än att framföra att orter eller enskilda hållplatser ska ha fler avgångar generellt.

De statliga väg och järnvägarna ansvarar Trafikverket och regionen för. Förändringar inom det statliga väg- och järnvägsnätet planeras långsiktigt, där den övergripande inriktningen och de finansiella medlen till drift, underhåll och nybyggnation beslutas av Sveriges regering och riksdag. Gislaveds kommun har kontinuerlig dialog med både Trafikverket och Region Jönköpings län. Vi för fram de intressen och behov som kommunens invånare och företag har. Vi välkomnar alla inspel till detta.

Många vägar och gator i ditt område är statliga och underhålls av Trafikverket eller enskilda och underhålls av markägare eller samfälligheter. När du vill lämna synpunkter angående statlig väg ska du kontakta Trafikverket.

För dig som är väghållare eller har intresse av att bli det finns bidrag att söka. Läs mer om vägbidrag.

Vad pratade vi om sist?

Här kan du ladda ner minnesanteckningar från föregående lokalsamtal som genomfördet 2019:

Ladda ner minnesanteckningar från lokalsamtal steg 1 Broaryd 2019-10-30 Pdf, 352.2 kB.

Ladda ner minnesanteckningar från lokalsamtal steg 2 Broaryd 2019-11-27 Pdf, 373.1 kB.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.



Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan



Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefontider

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Besök receptionen

Måndag 8.00-16.00

Tisdag-Fredag 9.00-16.00

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.