Kontaktcenter
Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00
Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan
Ansöka om tillstånd eller anmäla enskilt avlopp
Om du ska anlägga ett nytt avlopp eller ändra en befintlig anläggning behöver du först lämna in en ansökan eller anmäla en ändring.
Steg 1 – Ta reda på vilken avloppslösning du behöver
Information om avloppslösningar finns på avloppsguiden.
Steg 2 – Kontakta sakkunniga och kommunen
- Kontakta sakkunnig, entrepenör (kommunen får inte ge rekomendationer). Det är bra om entreprenören som ska anlägga avloppet har kunskap och erfarenhet av att anlägga avlopp och om den ansökta avloppsanläggningen. Det är dock inget krav att entreprenören ska vara diplomerad eller på annat sätt certifierad.
- Kontakta oss för att boka möte med miljöhandläggare.
Steg 3 – Möte på plats
Vi besöker dig och/eller vald entrepenör på din fastighet för att bedömma förutsättningarna på platsen för avloppet. Ta med ansökningsblankett/blanketter och eventuella bilagor och provsvar.
Steg 4 – Ta fram underlag för din ansökan (blanketter)
Innan du börjar göra en ny eller ändra en befintlig avloppsanordning för vattentoalett behöver du ett skriftligt tillstånd från kommunens bygg- och miljönämnd.
Beroende på vad du ska göra behöver du fylla i en blankett för ansökan eller anmälan:
Du som fastighetsägare fyller i anmälan/ansökan om inrättande av avloppsanläggning.
- För anläggning med vattentoalett. Blankett ansökan om anläggande av nytt enskilt avlopp. Pdf, 180.1 kB.
- Förmultningstoalett och torrtoalett med latrinkompostering. Blankett anmälan avloppsanläggning utan vattentoalett (WC). Pdf, 123.8 kB.
- Ändrad användning. Vid en ändrad belastning av avloppet, kontakta oss och se om du behöver göra en anmälan.
Om du vill ansöka om ändring av hämtningsintervall eller veta mer om avfallshantering. Läs mer på sidan om slam och latrin.
Bilagor som du eventuellt kan behöva lämna in:
Beroende på vilket avlopp du ska installera och förutsättningarna på den plats där du tänker bygga din avloppsanläggning kan Samhällsutvecklingsförvaltningen behöva ytterligare uppgifter av dig.
Till ansökan måste du alltid bifoga en situationsplan. För situationsplanen kan du använda ett utdrag ur webbkartan som underlag. Om du behöver hjälp med utskrift av webbkarta kan kommunen hjälpa dig.
På situationsplanen ritar du in:
- din anläggnings samtliga delar (brunnar, ledningar, tankar etc)
- eventuell utsläppspunkt t.ex. dike,
- var slambilen kan parkera vid tömning samt
- alla dricksvattenbrunnar och energi-/bergvärmebrunnar inom 150 meter från avloppsanläggningen.
När du ska anmäla en förändring eller söka tillstånd för en ny avloppsanordning av typen markbaserad rening- ska du skicka in en sektionsritning till Samhällsutvecklingsförvaltningen.
En sektionsritning visar hela avloppsanordningen i genomskärning.
En teknisk beskrivning
Det kan vara en ritning, broschyr eller skiss som visar hur anläggningen fungerar och vilken kapacitet den har.
Om man planerar att anlägga en infiltrationsanläggning ska jorden ha en tillräcklig infiltrationskapacitet, det vill säga inte vara för finkornig, men inte heller för grovkornig eftersom vattnet då rinner för snabbt ner till grundvattnet utan att renas tillräckligt.
Jordlagret ska även vara tillräckligt tjockt så att avståndet från avloppsanläggningens spridarrör ner till grundvattenyta eller fast berggrund överstiger en meter.
För att undersöka detta behövs det grävas en provgrop och göras en jordanalys (Antingen Siktanalys eller Perkolationstest/LTAR-test). Läs mer om hur provtagning sker på avloppsguiden.
Om det finns grannfastigheter som berörs av att du ska göra en ny avloppsanläggning, ska fastighetsägarna informeras och få möjlighet att yttra sig. Därför är det bra om du redan i ett tidigt skede informerar dina grannar om vad du tänker göra. I samband med din ansökan kommer berörda fastigheter skriftligen kontaktas av kommunen.
Om ditt avlopp ligger på någon annans tomt
Om någon del av avloppsanläggningen eller ledningar ska placeras på någon annans mark eller om renat avloppsvatten ska avledas till ett dike eller vattendrag som ligger på någon annans mark är det viktigt med fastighetsägarens medgivande.
För att ansöka om servitut för anläggningen. Kontakta lantmäteriet.
Handläggning
Bygg- och miljöförvaltningen handlägger din ansökan eller anmälan och beslutar om godkännande eller avslag. Ett tillstånd upphör att gälla om arbetet med anläggningen inte påbörjats inom två år och slutförts inom fem år. Normal handläggningstid för en komplett ansökan/anmälan är 6 veckor. Observera att anläggandet inte får påbörjas innan det finns ett tillstånd.
Avgift
Du som sökande kommer att få betala en avgift för vår handläggning. Vi tar ut en avgift även om din ansökan avslås, eller avskrivs.
Ansökan | Avgift, kronor |
---|---|
Installera en sluten tank | 3 450 |
Installera en avloppsanläggning med utsläpp till mark eller vatten (infiltration, markbädd, minireningsverk med fler) | 6 900 |
Installera annan lösning som är tillståndspliktig enligt lokala föreskrifter | 4 600 |
Installera två avloppsanläggningar på samma fastighet och vid samma tillfälle | 8 050 |
Ansluta vattentoalett till befintlig avloppsanläggning | 4 600 |
Installera en gemensam avloppsanläggning 1-25 personer (1-5 hushåll) | 9 200 |
Installera en gemensam avloppsanläggning 26-100 personer (6-20 hushåll) | 13 800 |
Installera avloppsanläggning utan vattentoalett | 4 600 |
Steg 5 – Invänta skriftligt tillstånd
Den som bygger en avloppsanläggning utan att först ansöka om tillstånd och invänta tillståndsbeslut kan få betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kr. Förutom miljösanktionsavgiften får man betala för handläggning av efteranmälan.
När avloppsanläggningen är färdigställd ska kontrollplan lämnas in. Beroende på vad du gjort för åtgärd har du följande kontrollplaner att välja på:
Kontrollplan för infiltration och markbädd Pdf, 140.4 kB.
Kontrollplan för sluten tank Pdf, 112.5 kB.
Kontrollplan minireningsverk Pdf, 113.5 kB.
Skicka in kontrollplanen till kommunen som granskar den. Om avloppet gjorts enligt tillståndet-avslutas ärendet.
Sidans innehåll senast uppdaterat:
Saknar du något på denna sida?
Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.