Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan

Lokalsamtal våren 2025

Steg i processen:


  1. Planering
  2. Inbjudan
  3. Dialog
  4. Förslagsinlämning
  5. Beredning av förslag
  6. Omröstning
  7. Genomförande

Under våren 2025 har du som bor i området Villstad, Skeppshult möjlighet att delta i lokalsamtal. Den här sidan kommer uppdateras löpande. Här kan du läsa mer om lokalsamtalsprocessen.

Välkommen på lokalsamtal den 10/4!

Du som bor i området runt Villstad och Skeppshult är välkommen på lokalsamtal.

Tid: den 10 april klockan 18.00

Plats: Trivagården i Skeppshult.

Under ett lokalsamtal har du och dina grannar möjlighet att samtala direkt med politiker och tjänstepersoner om hur ni vill att er bygd ska utvecklas.

Efter lokalsamtalet kan du vara med och bestämma om en medborgarbudget på 125 000 kronor för lokala satsningar. Vi kommer berätta mer om hur det fungerar under mötet.

Anmäl dig på länken nedan för att delta.

Tidsplan

Nedan följer en ungefärlig tidsplan för de olika delarna av lokalsamtalet. Datum och tider kommer uppdateras löpande:

  • januari: Informationsmöte föreningar och arbetsgrupp
  • februari-mars: inbjudan och enkät
  • april: lokalsamtal i skolan och med allmänheten
  • maj: förslagsinlämning medborgarbudget
  • juni: beredning av förslag till medborgarbudget
  • augusti-september: omröstning medborgarbudget och återbesök lokalsamtal
  • 2026: genomförande av medborgarbudgetsatsningar

Medborgarbudget

Efter lokalsamtalet kommer en medborgarbudgetprocess arrangeras. Du som bor i området kan skicka in förslag och delta i omröstning. Fundera gärna redan nu på om du har några ideér på satsningar!

Kriterier för medborgarbudget

  • Den totala budgeten är 125 000 kr och kan användas till en eller flera satsningar som genomförs i det aktuella lokalsamtalsområdet.
  • Pengarna ska användas till något som är till nytta och glädje för många. Det ska vara praktiskt genomförbart och vara tillgängligt för allmänheten.
  • Pengarna kan tex. användas till att möjliggöra aktiviteter, köpa in utrustning, göra mindre fysiska förändringar eller medfinansiera större projekt, som Leader-projekt.
  • Satsningen/satsningarna genomförs året efter lokalsamtalet.
  • Satsningar kan genomföras av en förening eller kommunen. Vi ser gärna att du som lämnar in ett förslag planerar att vara delaktig i genomförandet. Medborgarbudgeten kan inte betalas ut till privatpersoner.

Aktuella och kommande projekt i området

Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. En översiktsplan är kommunens avsiktsförklaring och är vägledande avseende hur mark- och vattenområden och bebyggd miljö ska användas, utvecklas och bevaras nu såväl som i framtiden. Gislaveds kommun har en gällande översiktsplan från 2016 som är kommunomfattande och en gällande fördjupning av översiktsplan för Smålandsstenar och Skeppshult från 2018. Du hittar gällande planer här.

Just nu pågår ett projekt där en ny kommunövergripande översiktsplan kommer tas fram. Här finns mer information om den nya översiktsplanen

Trafikverket planerar för en mötesfri väg för att öka framkomligheten och trafiksäkerheten för trafikanter. I projektet ingår att säkerställa gång- och cykelväg längs sträckan.

I mitten av december 2024 fastställdes vägplanerna för Isberga-Ryd och Ryd-Gislaved hos Trafikverket nationellt. Beräknad byggstart är 2026-2028 med en byggtid på 2 år. Läs mer på Trafikverkets hemsida.

Gislaveds kommun ska ha en säker, klimatanpassad och hållbar VA-försörjning som bidrar till bebyggelseutvecklingen i kommunen. VA-hanteringen ska utformas och skötas så att människors hälsa tryggas och att påverkan på miljön minimeras.

Kommunens har en plan för utbyggnation av vatten och avloppssystem. I denna plan är tre platser i lokalsamtalsorådet omnämnda enligt nedan.

Område 19 Åtterås

Detta område har bedömts inte ha ett behov av allmänt VA enligt den utvärdering som gjorts i VA-planen. Istället kommer området att hanteras utifrån kommunens plan för enskilt VA, vilket innebär att fastighetsägare ansvarar för att avloppslösningar uppfyller gällande krav och miljöbestämmelser.

Område 20 Södra Fållinge

Södra Fållinge har idag ingen allmän spillvattenanslutning, och många av de befintliga avloppen är bristfälliga. Eftersom området också har en känslig recipient bedöms behovet av kommunalt spillvatten vara stort. Därför har kommunen beslutat att ansluta området till det kommunala spillvattennätet inom 10 år för att förbättra både miljön och vattenhanteringen.

Område 21 Skeppshults bruk

Tidigare planer för Skeppshults bruk angav att området skulle få allmänt VA inom 10–20 år, men efter en ny bedömning har tidsplanen justerats. Området beräknas nu få allmänt VA inom 10 år från den senaste uppdateringen av VA-planen, eftersom det ligger nära det kommunala ledningsnätet och har goda förutsättningar för anslutning.

Du kan ta del av hela planen här.

VA utbyggnadsplan Villstad Skeppshult

Kommunens service i ditt område

Kommunen har ett brett ansvarsområde när det gäller samhällsservice. Här presenteras ett urval av verksamheter nära dig. Vill du veta mer om kommunens övriga verksamhet kan du söka dig fram på hemsidan.

Kommunen erbjuder service när:

Turisminformation

Enter Gislaved är ansvariga för turisminformation i kommunen. Aktuell turisminformation finns på Visit Isabergsregionen. Du kan också hitta information via Naturkartan.

Bibliotek och bokbuss

Närmaste bibliotek finns i Smålandsstenar och erbjuder meröppet. Mer information på bibliotekets hemsida.

Bokbussen besöker: Kappeled, Mulakull, Sännås, Pålsbo, Käringahult, Östra Hyggås, Skeppshult (skolan), Tronebo, Östra Kalset. Det går att önska vart bokbussen stannar. Aktuell turlista hittar du här.

Projektstöd eller föreningscheckar från Leader Västra Småland

Kommunen är medfinansiär till Leader Västra Småland där du som lokal förening eller lokalt företag kan söka projektstöd för att genomföra din idé. Det finns både möjlighet att få en Leader-check mellan 5 000-30 000 kr som innebär mindre administration och ett större projektstöd som kräver en mer omfattande ansökan. Du kan ta kontakt med Leaderkontoret i Gnosjö för att få stöd att utveckla din idé och utforma ansökan. Läs mer på Leaders hemsida.

Näringsliv och företag

Enter Gislaved är ett kommunalt bolag med uppdrag att utveckla konkurrenskraft för handel, besöksnäring och näringsliv i Gislaveds kommun. Hos Enter kan du få hjälp att starta företag eller utveckla din verksamhet.

Projektbidrag för unga

Kulturslanten kan sökas av dig som är 13-25 år för att genomföra kulturprojekt riktade till allmänheten. De som söker bidraget får coachning av personal på kulturplatån.

Initiativpengar kan sökas av dig som är 13-25 år för att genomföra fritidsaktiviteter av och för unga.

Föreningsbidrag

Föreningar i Gislaveds kommun kan söka bidrag för verksamhet inom följande områden:

När du ska bygga nytt eller bygga om behöver du oftast någon form av bygglov eller en bygganmälan. Läs mer om bygglov.

Här finns en karta där du kan hitta ledig mark i Gislaveds kommun.

Om du vill bygga sjönära behöver du ta hänsyn till strandskyddsregler. På vissa platser finns möjlighet att bygga närmare vattenlinjen, så kallade LIS-områden. I kommunkartan kan du hitta utpekade LIS-områden genom att klicka i lagret "Bygga och bo" samt "LIS-områden".

Det kommunala bostadsbolaget Gislavedshus förvaltar och hyr ut lägenheter i Skeppshult. Du kan läsa mer och söka lediga bostäder på deras hemsida.

Kommunen erbjuder hemtjänst och hemsjukvård till personer som har behov av detta. Det finns även andra former av stöd och hjälp. Läs mer om omsorg och stöd.

Skeppshultsskolan är en F-6 skola med integrerad fritidsverksamhet. Läs mer om skolan. I anslutning finns även Skeppshults förskola med 1 avdelning. Läs mer om förskolan.

I Smålandsstenar finns tre skolor, Åtteråsskolan F-3, Villstadsskolan 4-6 och Nordinskolan 7-9. Det finns också ett antal förskolor att välja på.

Offentlig service som bedrivs av regionen eller staten

Jönköpings länstrafik ansvarar för kollektivtrafiken i Gislaveds kommun. Vi har en regelbunden dialog med JLT där vi kontinuerligt arbetar för att göra hela kommunen mer tillgänglig med kollektivtrafik.

Du kan använda dig av länstrafikens närtrafik

Närtrafik kan användas för att åka mellan bostaden och närmaste tätort inom kommunen, alternativt kommunhuvudorten och i vissa fall över kommun/länsgräns. Du kan även åka till närmaste hållplats. Det är också möjligt att resa till fritidsanläggningar som ligger i anslutning till tätort (max 3 km utanför tätort). Läs mer här: Närtrafik (jlt.se)

När du vill lämna synpunkter angående kollektivtrafik ska du kontakta länstrafiken: Lämna synpunkter (jlt.se). Önskemål om förändringar i utbudet som skickas in till JLT tas vidare för en behovsbedömning inför kommande tidtabell. Det är större chans att ditt önskemål tas i beaktning ifall du specificerar tider och hållplatser som kan vara aktuella för ytterligare avgångar snarare än att framföra att orter eller enskilda hållplatser ska ha fler avgångar generellt.

De statliga vägarna och järnvägarna ansvarar Trafikverket och regionen för. Förändringar inom det statliga väg- och järnvägsnätet planeras långsiktigt, där den övergripande inriktningen och de finansiella medlen till drift, underhåll och nybyggnation beslutas av Sveriges regering och riksdag. Gislaveds kommun har kontinuerlig dialog med både Trafikverket och Region Jönköpings län. Vi för fram de intressen och behov som kommunens invånare och företag har. Vi välkomnar alla inspel till detta.

Många vägar och gator i ditt område är statliga och underhålls av Trafikverket eller enskilda och underhålls av markägare eller samfälligheter. När du vill lämna synpunkter angående statlig väg ska du kontakta Trafikverket.

För dig som är väghållare eller har intresse av att bli det finns bidrag att söka. Läs mer om vägbidrag.

Lokalsamtalsområdet

Smålandsstenar tätort ingår inte i lokalsamtalsområdet.

Karta över lokalsamtalsområdet Villstad, Skeppshult

Vad pratade vi om förra gången?

Lokalsamtalsområdena har gjorts om sedan förra mandatperioden. Här kan du ladda ner dokumentation från dialoger som berör delar av det nya området:

Ladda ner minnesanteckningar från lokalsamtal i Villstad den 17 mars 2021 Pdf, 164.6 kB.

Ladda ner minnesanteckningar från lokalsamtal i Skeppshult den 19 maj 2021 Pdf, 86.3 kB.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.



Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan



Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefontider

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09:00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Besök receptionen

Måndag 8.00-16.00

Tisdag-Fredag 9.00-16.00

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.

Dag innan röd dag är telefonen och receptionen öppet 08.00-12.00.